Friday, January 30, 2015

Häftigt initiativ från gänget bakom Twilight!

Jag upptäckte via bilden nedan att Twilights resa inom filmvärlden inte tagit slut med The Twilight Saga-kvintetten. Lionsgate, Stephenie Meyer, Academy Award-vinnande skådespelerskor och VOLVO m.fl. har gått ihop till ett nytt jätteprojekt - där de uppmuntrar kvinnliga amatörfilmskapare.


Det hela är en tävling i flera steg där man först skriver en skiss till en screenplay, sedan (med lite tur) väljs ut bland de 20 bästa, och därefter hoppas bli en av fem som får chansen att genomföra sin kortfilm (med budget av 50,000 dollar!) med hjälp utav bl. a. Lionsgate och Stephenie Meyer. Bästa kortfilmen ger också vinnaren flera priser som t. ex. en ny bil från VOLVO.

Kort och gott: man får skriva om en Twilight-karaktärs bakgrundshistoria, utforska världen, träffa toppförfattare, skådespelare och filmteam, och kan vinna massor med pengar. Wow, eller hur?

Här kan ni läsa mer. 

Thursday, January 29, 2015

Omslagsbattle - Vivian Apple

Vet inte riktigt vad jag ska kalla det här inlägget, men jag har ju, som ni kanske sett, läst Katie Coyle's serie om Vivian Apple och organisationen Church of America. (Recension hittar ni här och här.) Medan jag googlade för att se om det var en trilogi eller duologi så upptäckte jag att boken hade två olika namn, och omslag, i originallandet USA och i Storbrittanien. Lite Harry Potter and the Philosopher's/Sorcerer's Stone över det hela.

Även om författaren är amerikan så gavs de faktiskt ut i Storbrittanien först, och jag kan inte låta bli att undra varför de kände det nödvändigt att byta titlar och namn.

I USA heter böckerna Vivian Apple at the End of the World och Vivian Apple Needs a Miracle. Omslagen ser ut så här:

 


Medan de i Storbrittanien heter Vivian versus the Apocalypse och Vivian versus America och ser ut så här:

 


Är inte de brittiska titlarna och omslagen så mycket bättre? Ordet "versus" i titlarna får det att låta mer nu, och contemporary, och det fångar verkligen den rebelliska girl-powern som definierar serien. Det som gör den så charmig är trots allt att Viv och Harp är färgstarka personligheter som vågar vara sig själva; svära, festa, utmana ett terrorstyre och springa runt med sledgehammers.

Vivian Apple Needs a Miracle å andra sidan får det att låta som om Viv är totalt menlös och behöver någon annans hjälp eftersom hon inte klarar av att göra något själv. Vilket är helt tvärtemot vad serien står för. Typsnittet på de brittiska titlarna är dessutom mer unikt, och jag tycker om att de känns mer enhetliga, så de är helt klart favoriterna.

Vad tycker ni?

Tuesday, January 27, 2015

Om detta talar man endast med kaniner - Anna Höglund


Det hjälpte inte
att stoppa bomull i öronen.
Jag hörde för bra helt enkelt.
Inte bara med öronen,
utan med hela min varelse

Augustnominerad bilderbok för åldrarna 12-15. En kombination av tankvärd text och talande bilder om ett väldigt viktigt ämne.

Omdöme: Den här berättelsen träffade mig verkligen rätt i hjärtat. Det är nästan lite smärtsamt bara att tänka på hur mycket jag kan känna igen mig i orden, tankarna och situationerna, samtidigt som det gör mig glad för att boken finns.

Jag måste erkänna att det här med illustrationer och bildkonst inte är något jag är särskilt kunnig om; det heter ju att en bild säger mer än tusen ord, men själv är jag rätt dålig på att analysera bilder. På så sätt får jag känslan av att det finns mer att hämta hos Höglunds illustrationer än det lilla jag får fram. Men fina är de, i varje fall.

Boken har den där härliga kritdoften i kombination med texten och bilderna, så det finns väl inte mycket mer att säga än att det är ett kap? Jag lånade den på biblioteket men tänker nog köpa en i present till mig själv när jag får tillfälle. Det känns som den sortens bok jag kommer vilja bläddra i väldigt många gånger.

Betyg: Jag förstår verkligen att den här augustnominerades (den är så himla fin och träffande), det enda jag egentligen inte förstår är hur den inte vann. Från en kanin till en annan: läs den.

Om detta talar man endast med kaniner

Saturday, January 24, 2015

Vivian versus America - Katie Coyle

Harp jumps back at the sound. She looks around, panicked eyes searching for a reaction, but there's only silence up and down the hall. Behind the door, too. I raise my hand to knock again and Harp grabs me to keep me from doing it, and that's how we're standung  my arm in the air, Harp clutching my wrist desperately  when the door finally opens.

OBS! SPOILERS FRÅN TIDIGARE DELAR!
Vivian och Harp har precis tagit sig till San Fransisco, utmattade och något förvirrade, men beslutsamma. De ska ta sig an Church of America en gång för alla och tvinga organisationen erkänna sina vidriga lögner. Men kyrkan är inte beredd att ge upp så lätt - de tänker göra allt för att stoppa tjejerna, och vid sin sida har de ett hemligt vapen.


Omdöme: Det här är verkligen en trevlig serie! Den har allt man kan leta efter för nöjesläsning - tempot, karaktärerna, handlingen och berättarstilen är verkligen precis som det ska vara. Trots att det händer en hel del hemska och jobbiga saker i böckerna får jag en varm och glad känsla när jag tänker tillbaka på helheten. Speciellt roligt är att det är en duologi, vilket kändes precis lagom.

Den största styrkan med serien är, som jag ser det, de starka kvinnliga karaktärerna. Inte bara styrkan, utan också den personliga utvecklingen genom apokalypsen.Vivian går från tyst och blyg följeslagerska till stark och okompromissbar upprorskrigare; Harp går från gapig och otillräcknelig festprisse till smart och ansvarsfull rebell. Resan är dubbelt så bra eftersom den har både upp och nergångar och jag gillar verkligen den girl power-känsla jag får när jag läser böckerna. Den lite unika Edie var en särskilt intressant karaktär!

Samhällsuppbyggnaden i romanen har mer eller mindre allt jag kan önska mig. Allt från de diverse rebellgrupperna till The Church of America känns genomtänkt och trovärdigt. Speciellt tycker jag om hur man verkligen kan se hur kyrkan lyckats greppa tag om Amerika med hjälp av bl. a. massmedia. Kupperna som planeras i boken och tvisterna på vägen dit är också spännande, och precis lagom komplicerade för att det inte ska kännas för uppenbart och enkelt eller för tillgjort och krångligt.

Betyg: Definitivt en läsvärd serie, och jag är säker på att jag kommer läsa om den någon gång i framtiden. Den är full med skratt och rappa repliker, känslosamma scener, massor av girl power, och en intressant samhällsskildring.

Vivian versus America

Wednesday, January 21, 2015

Book Haul - födelsedagsböcker

Under januari har jag fått ett gäng födelsedagsböcker samt ett rec-ex, så jag tänkte "haula" dem lite snabbt. Ber om ursäkt för den skumma kameravinkeln!


Böckerna är:

2 gamla favoriter - Dealing with Dragons av Patricia Wrede och Howl's Moving Castle av Diana Wynne Jones, som jag velat ha i bokhyllan väldigt länge. 

2 fortsättningar på serier - Vivian versus America av Katie Coyle är t. ex. uppföljaren till Vivian versus the Apocalypse och Blue Lily, Lily Blue är tredje delen i Maggie Stiefvaters serie The Raven Boys. Både författaren och serien är favoriter!

1 "wild card" - Afterworlds av Scott Westerfeld är både en helt okänd bok (har inte hört något om den någonsin utan bara sett omslaget och blivit nyfiken) och helt okänd författare, för mig. Eller ja, nu ljuger jag, för jag började läsa hans Ful-serie för flera år sedan men tyckte inte om den. Hoppas på bättre lycka denna gång... och den är TJOCK!!

1 rec-ex - Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin damp ner i min brevlåda för någon dag sedan och ska vara en fristående fortsättning (bok tre till och med) till hennes dystopi-serie. Jag har tyvärr inte läst de första delarna, och jag hoppas att det inte kommer försämra läsupplevelsen.

Monday, January 19, 2015

Night Film - Marisha Pessl

"It sounds like something out of a night film. Not real life."

Scott McGrath är den vanärade journalisten som under toppen av sin karriär gav sig på ett av tidens absolut största fall - den ökända skräckfilmsregissören Stanislas Cordova - och lurades till att göra bort sig i TV. Ett ödersdigert misstag som ledde till arbetslöshet och skilsmässa.

Nu har Scott just fått reda på att Ashley Cordova, regissörens dotter, begått självmord i ett övergivet byggnadskomplex i New York. Allting i hans närhet börjar peka mot fallet. Det är som om någon högre makt vill att just Scott ska nysta upp den mörka, obehagliga och sannolikt farliga sanningen om familjen Cordova.


Omdöme: Vilket mästerverk till bok! Man sugs in i historien redan efter första kapitlet och sen går det bara inte att släppa taget. Det är något lömskt med karaktärerna och sättet boken leker med ens rationella sinne och världsuppfattning. Precis som Scott får man snabbt svårt att skilja på det verkliga och uppdiktade i historien om Stanislas Cordova, och det är så skickligt och medryckande gjort.

Det finns ett väldigt djup i Night Film - man märker att Pessl verkligen spenderat tid på detaljer, både i karaktärer, platser, samtal och saker. Allt knyts ihop på eleganta, oväntade och smarta sätt, och boken har lite utav en "rich texture". En spännande attribut är även att allt McGrath hittar under sin utredning (t. ex. fotografier, hemsidor, officiella dokument) finns med i autentiska format, så att boken påminner om en scrap book på sina ställen. Det får läsaren att känna sig delaktig och ger historien lite mer verklighetskänsla.  Pessl har till och med gjort en app som går ihop med boken!

Boken är spännande hela vägen igenom, och också lite kuslig. Man vet aldrig riktigt var man har Cordova och allting blir snabbt mörkare och mörkare... samtidigt är slutet väldigt smart och hjälper till med det intelligenta helhetsintryck jag fått av romanen.

Omdöme: Rekommenderas till alla som letar efter romaner som griper tag i en och utmanar under läsningens gång. Det är inte en roman man sitter och slöläser, och inte någon solig läsning, men definitivt inte ett köp man kommer ångra. Finns också utgiven på svenska av Natur & Kultur som Nattfilm.

Night Film

Wednesday, January 14, 2015

Författarbloggar

Jag är ju (som många andra) intresserad inte bara utav att läsa böcker, utan att skriva dem också. Drömmen är sedan länge att någon gång få publicera en bok. Därför tycker jag om att läsa författarbloggar, om skrivande, redigerande, förlag och marknadsföring och allt vad det kan vara.

Mina favoriter är:

  • Simona Ahrnstedt - Sveriges romancedrottning! Hon är en väldigt flitig bloggare om både sitt författarskap och liv och skriver väldigt bra inlägg om skrivprocessen m.m. Väldigt ärlig och rolig, man får verkligen följa både hennes highs och lows.
  • Debutantbloggen - tror inte att någon lyckats missa den här. Varje år väljs fem debutanter ut att få skriva en gång i veckan under ett år, om hur de debuterar som författare. Det är mycket skrivande, väldigt mycket marknadsföring, men framförallt väldigt mycket nerver och hopp och funderingar om branschen de hoppat in i. Och uppdateringar varje dag!
  • Christin Ljungqvist - nu har jag faktiskt aldrig läst någon av hennes böcker, men henne blogg har jag följt ett bra tag. Den innehåller väldigt mycket skriv, men också intressant om genrer m.m. Eftersom hon dessutom tillhör "min" genre med ungdomslitteratur/YA så är ju det extra roligt. 

Följer ni några författarbloggar? Tipsa gärna! 


Klicka på bilden för att komma till ursprungshemsida!


Sunday, January 11, 2015

Tegelstensläsning

Häromdagen fick jag hem Marisha Pessls Night Film och upptäckte, något förvånat, att den är sexhundra sidor lång. Eftersom det dessutom är en vuxenbok och inte young adult, som jag vanligtvis läser, kommer det antagligen att ta lite längre tid än vanligt.

Risken är därför att det blir mindre bloggtid till förmån för mer lästid. Blir ni också stressade när ni plockar upp tegelstenar eller känns det alltid helt okej att låta det ta den tid det tar?


Wednesday, January 7, 2015

Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe - Benjamin Alire Sáenz

"Do you think it will always be this way?"
  "What?"
  "I mean, when do we start feeling like the world belongs to us?"
  I wanted to tell him that the world would never belong to us. "I don't know," I said. "Tomorrow."

Ari har alltid varit lite utav en ensamvarg. Med regler som att det är bättre att vara uttråkad på egen hand än tillsammans med någon annan är det svårt att inte vara det. Han trivs helt enkelt bättre själv än med andra.

Tills han träffar Dante Quintana vill säga. Från ett chansartat möte vid poolen utvecklas en intensiv vänskap Ari aldrig kunnat drömma om tidigare.


Omdöme: Fin, tankvärd och otroligt mysig bok. Sáenz har verkligen lyckats på så många plan och Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe är en fröjd att läsa. Jag rekommenderar verkligen att ni plockar upp den när den ges ut på svenska av Gilla Böcker i februari.

Boken handlar till största del om att växa upp - Ari utforskar gapet mellan pojke och ung man över två somrar, och har vissa svårigheter att axla rollen på rätt sätt. Han har dessutom vissa svårigheter att passa in, främst av ointresse, och spenderar mycket tid ensam när Dante inte är i närheten. Jag tycker förstås om Aris resa som karaktär, men det finns så mycket annat underbart med den här boken!

Alire Sáenz har valt att forma Aris identitet kring det Amerikansk-Mexikanska arvet, vilket jag verkligen tyckte om. Små saker som mammans ilska över mexikanska orättvisor, spanska smeknamn och mexikanska maträtter, gav verkligen mer själv till berättelsen. Jag älskar också att Aris (och Dantes) föräldrar är väldigt närvarande genom hela boken. Precis som Ari utvecklas de under resans gång och deras relation är verkligen fin att läsa om.

Som bokens baksida antyder handlar boken också väldigt mycket om vänskap mellan Ari och Dante. På ett verkligt sätt, där de inte alltid är på samma sida eller vill samma saker. Men jag måste erkänna att jag satt nästan hela boken och tänkte: gay! <3 de måste vara kära i varandra. eller?

Betyg: Definitivt en läsvärd bok! Verkligt förankrad men samtidigt magisk historia om uppväxt, kärlek, vänskap och familj. En bok man kan drömma sig bort med och älska.

Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe

Sunday, January 4, 2015

It's Kind of a Funny Story - Ned Vizzini


So why am I depressed? That's the million-dollar question, baby, the Tootsie Roll question; not even the owl knows the answer to that one. I don't know either. All I know is the chronology. 

Craig Gilner är deprimerad. Han går regelbundet till en dyr psykolog, har svårt att äta, sova, prata, och styrs utav "tentakler" och "ankare". En dag känner han att det är så illa att han faktiskt vill ta livet av sig.

Istället ringer han till en suicide hotline och får rådet att checka in sig själv på akuten. Så han går dit själv, mitt i natten, och hamnar till slut på den vuxna psykiatrivåningen.



Omdöme: Det här är på sätt och vis the depression book för tonåringar. Den man skulle vilja räcka någon som går igen det Craig går igenom just för att den är så ärlig, hemsk och rolig, och underbar. För att den ser depression i vitögat och inte förskönar eller förminskar det utan accepterar det - och går vidare.

Jag vet att det här kommer låta konstigt nu, och kanske en aning hjärtlöst, men personligen tycker jag att romanens budskap; att man är starkare än sin sjukdom och kan fortsätta framåt och verkligen leva... förstörs utav det faktum att Ned Vizzini tog livet av sig sju år efter att ha skrivit den. Det är inte så att jag föraktar honom för hans beslut eller tycker att hans verk är mindre värda på grund av det. Men med den vetskapen skulle jag aldrig våga låna ut boken till någon som faktiskt är deprimerad.

Det är som att säga: "Hej, jag vet att det är tufft. Du vet att det är tufft. Men det går att ta sig igenom det! Titta på Craig! Titta på Ned Vizzi..." Och sedan skulle den personen googla sig fram till att Vizzini tog livet av sig och att alla de onda perioderna till slut måste ha vägt över de goda och att det onda aldrig helt tog slut... och ja, jag tycker att det är lite synd på en så fantastiskt bra bok att budskapet inte längre håller samma reliabilitet.

Men i övrigt är det förstås, som sagt, en fantastisk bok. Jag älskar hur öppen och ärlig den är, hur nära man kommer karaktärerna, hur den verkligen förmedlar allt Craig känner. Det är verkligen beundransvärt att kunna få in så mycket humor och värme i en bok om en deprimerad tonåring, att man minns den med enbart glädje efteråt.

Betyg: Det här är en sådan där bok som jag inte kan säga något annat om än läs den. Den berättar om något så viktigt på ett så rätt sätt att jag tycker Vizzinis tankar och lärdomar är något alla människor borde bära med sig i bagaget.

It's kind of a funny story

Friday, January 2, 2015

Vivian versus the Apocalypse - Katie Coyle

For the second time in an hour, Harp's eyes well up. But she's smiling, too. "Vivianne Apple, you emotionally manipulative bitch," she says. She takes my hands into hers and squeezes. "Of course I'll go with you on this completely futile suicide mission. Of course. I would be honored."
.
Vivian och hennes bästa vän Harp har levt vilt det senaste året. Haft fester, druckit alkohol, svurit... allt för att skydda sig mot den galna bubblan Church of America svept in USA i. Deras föräldrar, stenhårda believers, tror på allvar att de kommer komma till himlen under "Rapture Day" medan deras döttrar är dömda till helvetet.
.
Och Rapture Day kommer och går. Flera tusentals believers försvinner mystiskt, USA drabbas av häftiga naturkatastrofer, och kvar finns en väldigt osäker värld för två föräldralösa.

Omdöme: Årets första recension blir positiv, för Vivian versus the Apocalypse imponerar verkligen på mig. Vilken debut! Den är snabbläst, har bra tempo, fin karaktärsutveckling, rolig dialog och väldigt bra världsuppbyggnad runtomkring det hela.

Boken reflekterar väldigt mycket kring religion - eller snarare religionshets. När troende tar sig själva på för stort allvar och bestämmer sig för att vara bättre än alla som tror något annorlunda. I USA är religion trots allt mycket mer närvarande än i Sverige och med exempel som Ku Klux Clan eller det stora HBTQ-motståndet i landet kan man se tendenser till just det som beskrivs i Vivian and the Apocalypse. När bara ett fåtal av USAs miljontals believers blir förda till himlen blir det kaos bland resten - varför har inte de välsignats? Vad ska de göra för att uppnå det? Och många bestämmer sig för att förfölja, och mörda, bl. a. homosexuella eller "promiskuösa".

Jag skulle säga att det största budskapet i boken är att tänka källkritiskt. Att försöka vara logisk och inte bara köpa informationen majoriteten sprider eller tror på. Det enkla. Ett budskap som passar precis lika bra för ett överdrivet kristet samfund som för ett visst parti i Sverige idag... det handlar också om ens syn på medmänniskor och vilja att hjälpa andra i nöd. Viktiga saker, med andra ord.

Boken är väldigt snabbläst med ett enkelt men kraftfullt språk, och sidorna flyger fram medan man läser. Vivian har en enorm personlighetsutveckling under boken och växer verkligen som karaktär. Jag uppskattar även att hela idén med The Rapture är väldigt originell och ständigt håller den på tårna - Viv och hennes gäng upptäcker hela tiden nya ledtrådar och ändå är jag inte helt säker på hur det ligger till förrän i slutet av boken. Och då finns det fortfarande mycket frågor kvar till tvåan.

Betyg: Det är svårt att inte älska böcker tiden stannar upp för medan man läser. Vivianne versus the Apocalypse är rolig, spännande, varm, och tankfull trots att den vid första anblicken verkar enkel. Rekommenderas!

Vivianne versus the Apocalypse