Monday, January 19, 2015

Night Film - Marisha Pessl

"It sounds like something out of a night film. Not real life."

Scott McGrath är den vanärade journalisten som under toppen av sin karriär gav sig på ett av tidens absolut största fall - den ökända skräckfilmsregissören Stanislas Cordova - och lurades till att göra bort sig i TV. Ett ödersdigert misstag som ledde till arbetslöshet och skilsmässa.

Nu har Scott just fått reda på att Ashley Cordova, regissörens dotter, begått självmord i ett övergivet byggnadskomplex i New York. Allting i hans närhet börjar peka mot fallet. Det är som om någon högre makt vill att just Scott ska nysta upp den mörka, obehagliga och sannolikt farliga sanningen om familjen Cordova.


Omdöme: Vilket mästerverk till bok! Man sugs in i historien redan efter första kapitlet och sen går det bara inte att släppa taget. Det är något lömskt med karaktärerna och sättet boken leker med ens rationella sinne och världsuppfattning. Precis som Scott får man snabbt svårt att skilja på det verkliga och uppdiktade i historien om Stanislas Cordova, och det är så skickligt och medryckande gjort.

Det finns ett väldigt djup i Night Film - man märker att Pessl verkligen spenderat tid på detaljer, både i karaktärer, platser, samtal och saker. Allt knyts ihop på eleganta, oväntade och smarta sätt, och boken har lite utav en "rich texture". En spännande attribut är även att allt McGrath hittar under sin utredning (t. ex. fotografier, hemsidor, officiella dokument) finns med i autentiska format, så att boken påminner om en scrap book på sina ställen. Det får läsaren att känna sig delaktig och ger historien lite mer verklighetskänsla.  Pessl har till och med gjort en app som går ihop med boken!

Boken är spännande hela vägen igenom, och också lite kuslig. Man vet aldrig riktigt var man har Cordova och allting blir snabbt mörkare och mörkare... samtidigt är slutet väldigt smart och hjälper till med det intelligenta helhetsintryck jag fått av romanen.

Omdöme: Rekommenderas till alla som letar efter romaner som griper tag i en och utmanar under läsningens gång. Det är inte en roman man sitter och slöläser, och inte någon solig läsning, men definitivt inte ett köp man kommer ångra. Finns också utgiven på svenska av Natur & Kultur som Nattfilm.

Night Film

4 comments:

 1. Jag la också precis upp ett inlägg om den här boken! :) Läste ut den igår, sträckläste nästa hela helgen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag läste den under en skolvecka så det blev mer läxor och mindre läsning, men den är verkligen fantastisk!

   Delete
 2. Roligt att både du och "Vargnatt" är helt lyriska - nu blev jag inspirerad. Det här är en bok jag definitivt kommer att köpa efter att ha läst era recensioner!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det hoppas jag verkligen att du gör! En riktig läsupplevelse :)

   Delete