Friday, January 2, 2015

Vivian versus the Apocalypse - Katie Coyle

For the second time in an hour, Harp's eyes well up. But she's smiling, too. "Vivianne Apple, you emotionally manipulative bitch," she says. She takes my hands into hers and squeezes. "Of course I'll go with you on this completely futile suicide mission. Of course. I would be honored."
.
Vivian och hennes bästa vän Harp har levt vilt det senaste året. Haft fester, druckit alkohol, svurit... allt för att skydda sig mot den galna bubblan Church of America svept in USA i. Deras föräldrar, stenhårda believers, tror på allvar att de kommer komma till himlen under "Rapture Day" medan deras döttrar är dömda till helvetet.
.
Och Rapture Day kommer och går. Flera tusentals believers försvinner mystiskt, USA drabbas av häftiga naturkatastrofer, och kvar finns en väldigt osäker värld för två föräldralösa.

Omdöme: Årets första recension blir positiv, för Vivian versus the Apocalypse imponerar verkligen på mig. Vilken debut! Den är snabbläst, har bra tempo, fin karaktärsutveckling, rolig dialog och väldigt bra världsuppbyggnad runtomkring det hela.

Boken reflekterar väldigt mycket kring religion - eller snarare religionshets. När troende tar sig själva på för stort allvar och bestämmer sig för att vara bättre än alla som tror något annorlunda. I USA är religion trots allt mycket mer närvarande än i Sverige och med exempel som Ku Klux Clan eller det stora HBTQ-motståndet i landet kan man se tendenser till just det som beskrivs i Vivian and the Apocalypse. När bara ett fåtal av USAs miljontals believers blir förda till himlen blir det kaos bland resten - varför har inte de välsignats? Vad ska de göra för att uppnå det? Och många bestämmer sig för att förfölja, och mörda, bl. a. homosexuella eller "promiskuösa".

Jag skulle säga att det största budskapet i boken är att tänka källkritiskt. Att försöka vara logisk och inte bara köpa informationen majoriteten sprider eller tror på. Det enkla. Ett budskap som passar precis lika bra för ett överdrivet kristet samfund som för ett visst parti i Sverige idag... det handlar också om ens syn på medmänniskor och vilja att hjälpa andra i nöd. Viktiga saker, med andra ord.

Boken är väldigt snabbläst med ett enkelt men kraftfullt språk, och sidorna flyger fram medan man läser. Vivian har en enorm personlighetsutveckling under boken och växer verkligen som karaktär. Jag uppskattar även att hela idén med The Rapture är väldigt originell och ständigt håller den på tårna - Viv och hennes gäng upptäcker hela tiden nya ledtrådar och ändå är jag inte helt säker på hur det ligger till förrän i slutet av boken. Och då finns det fortfarande mycket frågor kvar till tvåan.

Betyg: Det är svårt att inte älska böcker tiden stannar upp för medan man läser. Vivianne versus the Apocalypse är rolig, spännande, varm, och tankfull trots att den vid första anblicken verkar enkel. Rekommenderas!

Vivianne versus the Apocalypse

6 comments:

 1. Det verkar vara en bra bok med intressant handling! :)

  ReplyDelete
 2. Håller med Klara! Den verkar intressant! Jag har då inte läst så många böcker där religion har en stor roll, så skulle vara kul att läsa. Dock är denna engelsk & jag läser helst svenska! Fast vill läsa någon engelsk, så kanske finns på bibblan i staden närmast mig! :) För har aldrig tidigare läst någon engelsk bok.

  Förresten, jag & en tjej som heter Jana håller i en bokutmaning iår! Kolla gärna in på min blogg för info. Förresten var du med i boktyckes utmaning förra året, om jag minns rätt så tror jag inte det.. så vet inte vad du tycker om sånt här! Kan ju chansa iaf. //Hannah :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om inte annat kan du ju be biblioteket att köpa in den! Det brukar jag göra när jag intresserad av engelska "doldisar" :)

   Och jag brukar inte vara med i läsutmaningar men tänkte att jag kan ge det ett försök, så jag anmälde mig. Vi får se hur det går! :D

   Delete
  2. Ja, jo det kan man ju självklart göra! :)

   Ja, jag tyckte att jag inte sett så mke utmaningar hos dig, men jätte kul att du vill vara med! :DD se det som en kul grej, lite att göra & lycka till nu! :D

   Delete