Tuesday, January 27, 2015

Om detta talar man endast med kaniner - Anna Höglund


Det hjälpte inte
att stoppa bomull i öronen.
Jag hörde för bra helt enkelt.
Inte bara med öronen,
utan med hela min varelse

Augustnominerad bilderbok för åldrarna 12-15. En kombination av tankvärd text och talande bilder om ett väldigt viktigt ämne.

Omdöme: Den här berättelsen träffade mig verkligen rätt i hjärtat. Det är nästan lite smärtsamt bara att tänka på hur mycket jag kan känna igen mig i orden, tankarna och situationerna, samtidigt som det gör mig glad för att boken finns.

Jag måste erkänna att det här med illustrationer och bildkonst inte är något jag är särskilt kunnig om; det heter ju att en bild säger mer än tusen ord, men själv är jag rätt dålig på att analysera bilder. På så sätt får jag känslan av att det finns mer att hämta hos Höglunds illustrationer än det lilla jag får fram. Men fina är de, i varje fall.

Boken har den där härliga kritdoften i kombination med texten och bilderna, så det finns väl inte mycket mer att säga än att det är ett kap? Jag lånade den på biblioteket men tänker nog köpa en i present till mig själv när jag får tillfälle. Det känns som den sortens bok jag kommer vilja bläddra i väldigt många gånger.

Betyg: Jag förstår verkligen att den här augustnominerades (den är så himla fin och träffande), det enda jag egentligen inte förstår är hur den inte vann. Från en kanin till en annan: läs den.

Om detta talar man endast med kaniner

4 comments:

 1. Visst är den jättefin! Jag kände verkligen så när jag läste den också, och även jag och bilder inte riktigt går ihop egentligen tycker jag att detta är en perfekt blandning.

  ReplyDelete
 2. När jag läste den berörde den mig faktiskt (sorgligt nog) inte så mycket. Vet inte riktigt varför, för både du och typ alla andra jag vet som läst den verkar ju älska. Men den fastnade inte riktigt hos mig ... :/

  Älskar sista meningen i din recension, förresten! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det som jag verkligen älskar är väl hur den satte ord på tankar och känslor jag haft i olika perioder. Utan samma igenkänningsfaktor tror jag inte jag hade tyckt lika mycket om den, så det är väl det det faller på? :)

   Tack!

   Delete