Thursday, April 16, 2015

Vicious - V.E. Schwab

The moments that define lives aren't always obvious. They don't scream LEDGE, and nine times out of ten there's no rope to duck under, no line to cross, no blood pact, no official letter on fancy paper. They aren't always protracted, heavy with meaning. Between one sip and the next, Victor made the biggest mistake of his life, and it was made of nothing more than one line. Three small words.
  "I'll go first."

Victor och Eli var rumskamrater och bästa vänner i College. Tio år senare rymmer Victor från fängelset med ett enda mål -- att hämnas åren han förlorat på grund av Eli. Allt han har att gå på är ett kornigt fotografi ur en tidning med rubriken "hjälte" men det är inte tillräckligt för att stoppa honom. Han ska hitta Eli. Och döda honom.

Omdöme: Jag ÄLSKAR superhjältar, så Vicious kändes som given för mig. En välskriven modern superhjälteroman? Ur skurkens perspektiv? Ja tack!

Schwab har verkligen lyckats med att förena allt det en bra superhjältehistoria ska ha (gruppsamhörighet, känsla av oövervinnelighet som förvandlas till storm och desperation under en stark upptakt till klimax) och har dessutom fått till en del mörker som passar väldigt bra i bokform. Den naggande oron för att något är fel tickar på mer och mer för varje sida och ju mer man faller för karaktärerna desto rafflande blir det.

Vicious är skriven med krokig kronologi där Schwab hoppar fram och tillbaka i tiden, avslöjar lite här och lite där, och höjer hela tiden spänningen. Precis i början var det kanske lite förvirrande men jag tyckte verkligen om hur snyggt gjort det var! Det märks verkligen att Schwab kan berätta.

Betyg: Älskar du superhjältar, eller bara är ute efter något spännande med litet mörker? Då storrekomenderar jag Vicious! Läs, läs, läs! Den har allt från komplexa karaktärer och originellt berättande till snygga vändningar och ett konstant pulshöjande.

Vicious

6 comments:

 1. Hm, den här låter intressant. Jag är riktigt sugen på den nu efter att ha läst din recension :)

  ReplyDelete
 2. Det här är en av mina absoluta favoritböcker, så det är så kul att se att du också tyckte om den. Och en sådan bra recension dessutom. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Ja, den är verkligen jättefin, har höga förväntningar på hennes andra vuxenbok nu :D

   Delete
 3. Den här åker med i nästa bokbeställning (dvs på torsdag)!! Jag har hört så himla mycket bra om den och jag kan inte tänka mig något annat än att jag kommer älska den :D Dessutom har jag fått för mig att den är lite lik Magikerna av Lev Grossman och det är en av mina favoritböcker! Ska bli kul att se om det stämmer ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, nu fick vi korstips! Om den påminner om Magikerna så vill jag nog läsa den också... haha :D

   Delete