Sunday, April 5, 2015

Omslagsbattle - Special Topics

Jag gjorde ett inlägg i januari när jag jämförde den brittiska och amerikanska utgåvan av Vivian Apple-serien och nu tänker jag försöka mig på något liknande. Denna gång gäller det Marisha Pessls Special Topics in Calamity Physics. Pessl har också skrivit Night Film som jag älskade, men när jag skulle beställa hennes debutbok upptäckte jag att den fanns i tre olika omslag.

Här är en beskrivning av boken för den intresserade:

Marisha Pessl’s dazzling debut sparked raves from critics and heralded the arrival of a vibrant new voice in American fiction. At the center of Special Topics in Calamity Physics is clever, deadpan Blue van Meer, who has a head full of literary, philosophical, scientific, and cinematic knowledge, but she could use some friends. Upon entering the elite St. Gallway School, she finds some--a clique of eccentrics known as the Bluebloods. One drowning and one hanging later, Blue finds herself puzzling out a byzantine murder mystery. Nabokov meets Donna Tartt (then invites the rest of the Western Canon to the party) in this novel--with visual aids drawn by the author--that has won over readers of all ages.
Och här kommer omslagen, utan inbördes ordning:


Det här är omslaget jag från början tyckte var finast. Den är ganska simpel, men jag gillar hur texten är snirklig på ett sätt som ger karaktär och att fjärilen är krossad. Helheten är stämningsfull!


Det här omslaget var jag inte alls ett fan av när jag först såg det. Titeln låter ju redan fackmässig snarare än skönlitterär och jag tycker inte direkt att omslaget hjälper till att framhäva att det är just fiktion. Dessutom är det väl lite tråkigt? MEN när jag fick boken var det just i det här omslaget och som en knubbig liten pocket var det faktiskt jättegulligt!


Det här omslaget är så.... rosa. Jag blir helt ärligt lite illamående när jag tittar på det och tja, det är ingen favorit helt enkelt. Special Topics ska även, så vitt jag förstår det, vara en ganska mörk historia så jag vet inte om jag tycker det passar. Men Natur & Kultur som gett ut boken på svenska valde just det här omslaget så det finns uppenbarligen många som gillar det.

Vilken är er favorit? 

2 comments:

 1. Den första tror jag... Är lite biased eftersom min mamma eller syster äger den på svenska i pocketform och då är det samma som det sista :P
  SV: Jag håller med! Boken får inte vara för bra för då blir man deprimerad, men tillräckligt bra för att man ska bli inspirerad av den :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Man blir ju verkligen biased! Samma sak för mig när jag valde den mellersta just för att jag har den på hyllan ;)

   Delete