Tuesday, April 28, 2015

Top 10 Tuesday v. 18

Tänkte hoppa på den här trenden jag också. Som jag förstår det är det bloggen The Broke and the Bookish som anordnar ett speciellt ämne att göra en topp tio lista på varje tisdag. (Namnet har ju en cathcy alliteration med Top Ten Tuesday). Veckans ämne är:


Topp tio böcker med karaktärer som är kreativa


Jag ger dig solen är en utav mina favoritböcker inte bara för att den beskriver vänskap, kärlek, familjeband och sorg på ett otroligt fint sätt, utan för hur den genomsyras av kreativitet. Tvillingarna andas verkligen konst och ser världen genom det. Så skulle jag vilja vara med ord! Blev jätteinspirerad av att läsa den, Jandy Nelson är verkligen väldigt skicklig på att skriva.

Fangirl utav Rainbow Rowell handlar om Cath, som älskar att skriva. Boken handlar mycket om kreativ process och om vad andra kan tänkas tycka om det man skriver. Cath är till exempel "känd" som fan fiction-skribent, men en utav hennes professorer tycker inte att det är fin litteratur och tror inte att hon kan utvecklas med det. Förutom Cath och hennes texter finns också en pappa som jobbar med reklam och marknadsföring, med en häftig kreativ process. 

If I Stay är väldigt känd (både som bok och film) så jag tror inte jag behöver skriva någon lång motivering till varför den boken platsar. Mia är en skicklig musiker och jag tycker om att musiken fick en stor plats i boken och att det är den som binder samman henne med vänner och familj. Fint!

Jag går dit du går handlar om Caitlin som delat världen genom en kameralins med sin bästa vän fram tills dennas plötsliga självmord. Beskriver hur nära kreativitet och känslor kan vara besläktade.


Frost handlar inte jättemycket om kreativitet, men Maggie Stiefvater skriver så trolskt att jag tycker den passar in ändå. En utav huvudpersonerna, Sam, skriver dessutom låttexter till Grace då och då, och han tänker ibland i musik när han inte kan förklara svåra saker. Därför tycker jag att den passar in!


(Bilder på omslagen omlott visade sig bli för krångligt för att sätta in för att jag ska orka med det, så resterande böcker kommer en i taget, helt enkelt!)


Lola ur Lola and the Boy Next Door visar sin kreativitet på ett lite ovanligt, men roligt sätt. Hon designar och syr kläder! Tycker definitivt att hon har en given plats på listan. Om inte annat för att man verkligen kan se hennes passion på henne.

Och resten, utan större kommentar, blir: Lenny och Joe ur Himlen börjar här (musik och dikter), Lucas från Breakable (konst) och så på en sorts delad sista plats: Ember från Cursed och Mara från Mara Dyer-serien (konst). 

Förtydligande: det är ingen inbördes ordning förutom på de allra sista. Anledningen till att just de är sist är att jag tycker att de är tjejer som kan teckna "bara för att". Det finns till för att få dem sticka ut och fördjupar inte deras karaktär på något sätt, utan ska bara skapa ett gulligt moment när kärleksintresset hittar hemliga teckningar av sig själv i personens anteckningsblock etc. 

10 comments:

 1. Och fotar inte Grace i Frost!? (Eller är det hennes bästis ..?) Jätteroligt tema du valde, själv klurar jag ännu på mitt ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bästisen! Det hade jag faktiskt glömt, men det är ju en till kreativ karaktär i den boken :)

   Tyckte ditt blev bra (fast svårare än vad jag först trodde när jag skulle komma på egna, haha).

   Delete
 2. Replies
  1. Alltid intressant att se hur kreativa människor (i.e. författarna) väljer att porträttera kreativitet hos andra människor!

   Delete
 3. Det är ju kreativt att komma på det här temat :)

  ReplyDelete
 4. Vilket roligt tema du valde! Jag har faktiskt bara läst en av böckerna (Mara Dyer) men i princip alla andra finns på min TBR. Högst upp är Fangirl och Jag ger dig solen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. ÄLSKAR Fangirl och Jag ger dig solen så det låter superbra! Rekommenderas till 100% (men jag vill förstås samtidigt inte överhajpa) :)

   Delete
 5. Kreativa karaktärer! Det var verkligen kul att läsa listan. Det finns ju många karaktärer som är riktigt kreativa och jag tror det gör böckerna intressantare! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men absolut! Det finns något verkligen fascinerande med kreativa personer, både i böcker och verkligheten, som jag älskar att läsa om!

   Delete