Sunday, February 22, 2015

Prismaglaxen: Den spruckna planeten - Ingrid Remvall

"Hej, allihopa", Davids röst tystade surret av röster i rummet. "Än en gång välkomna hit. Vi kommer ha en fantastiskt intressant vecka tillsammans." Flera röster mumlade instämmande. "Det finns vara en sak som är viktigare än att ha kul den här veckan..."
  "Och det är att slå det andra forskningsteamet!" ropade Jordania.
  David skrattade. "Nja, jag tänkt säga er säkerhet. Men du är på rätt spår." 

Nova och hennes vänner är tillbaka på ännu en spännande forskningsvecka, denna gång på den outforskade planeten Isukaan. Precis som alltid är det dock farligheter på gång i kulisserna...

Omdöme: Spännande doldisfantasy (eller om det nu är science fiction) för mellanåldern som utspelar sig i yttre rymden. Remvall har helt klart visat på stor fantasi när det kommer till miljö och varelser. Något roligt med just den här boken är de 647 teckningarna längst bak, från unga läsare landet över, på de olika varelserna och karaktärerna.

Boken innehåller de klassiska komponenterna för en spännande kapitelbok: flera misstänkta, roliga tvister, farliga möten, hemligheter och ledtrådar som leder fram till den stora finalen. Jag tycker Remvall lyckats väldigt bra med att hålla kvar det där suget att läsa vidare, framför allt under den sista halvan.

Tyvärr tycker jag också att boken kunde gått igenom ett par redigeringsrundor till. Helst: stryk, stryk, stryk! Det var väldigt många onödiga ord i meningar och framförallt hela sidor med långa (tråkiga) beskrivningar. Tekniken var förstås en viktig del av resan men att redan i tredje kapitlet dränkas i detaljer kring pincetter, holografer och behållare är knappast optimalt i en barnbok.

Betyg: Allt som allt en spännande och kreativ bok, och detaljen med läsarnas teckningar var rolig! De finns däremot bara i e-boken, så vill man se dem rekommenderar jag det formatet över den fysiska boken.

Prismagalaxen: Den spruckna planeten

No comments:

Post a Comment