Wednesday, December 31, 2014

Best of 2014

Jag ska vara helt ärlig nu och säga att minnena av böckerna jag läst under hösten är mycket färskare än dem jag läste i våras... så risken finns att listan blir överrepresenterad av just dessa böcker trots att många jag läste i januari var riktigt, riktigt bra. Men let's begin!

Böckerna är inte nödvändigtvis publicerade under 2014 utan böcker jag läst under året. Kategorierna är en aning whimsical men det överlever ni nog. Gott nytt år, allesammans!

Favorit contemporary - My Life Next Door av Huntley Fitzpatrick


Utan tvekan! My Life Next Door använder sig utav klassskillnaden mellan en rikemansflicka som alltid varit snäll och beskedlig, och killen från huset bredvid, med stor och bullrig familj och viss hålighet i plånboken... Den handlar om att bryta sig fri från normerna, vad som egentligen är viktigt i livet, och faran i att gömma sig bakom fasader.

Fokuserar mycket på relationer; både kärlek, vänskap och familj sätts på prov och utforskas i alla nyanser. Väldigt mysig och varm bok med en spännande vändning! Recension hittar ni här. Den finns tyvärr inte på svenska vad jag kan se.


(Hedersnominering: The Distance Between Us av Kasie West)

Quirky, gullig och snabbläst! The Distance Between Us handlar om den fantastiskt roliga (och otroligt sarkastiska) Caymen som träffar Xander... den snygga, charmiga rikemanssonen som representerar allt Caymens mamma föraktar. Ni hör, ännu en "rik möter fattig" bok.

Det jag gillade med boken, förutom den klockrena dialogen, var detaljerna West lagt ner i sina karaktärer. De klättrade nästan ut från sidorna medan man läste! Recension hittar ni här.

Bästa serie - Lux Series av Jennifer L. Armentrout 


Den här serien har jag burit med mig från 2012 och 2013, och jag har fortfarande den femte, avslutande, delen kvar. Lux personifierar allt en riktigt bra paranormal romance ska ha (enligt mig). Quirky huvudkaraktär som är badass och smart utan att vara omänsklig, en övernaturlig bad boy, och mycket action.

Precis som i ovannämnda exempel är dialogen rapp och rolig, med sarkastiska inslag. Serien har dessutom en stadig uppåtkurva och hittintils jämn kvalité. Kan inte vänta tills jag kan sätta tänderna i nästa del! Recensioner finns här, här, här och här.(Hedersnominering: Angelfall av Susan Ee)

Jag läste ettan och tvåan i serien tidigt under 2014 och föll smack-dab för den apokalyptiska miljön, huvudkaraktärens kärlek till sin kidnappade syster, och den säregna relationen mellan henne och den nya bundsförvanten Raffe. Det är mycket kan-jag-lita-på-dig-eller-inte? och lite politik. Ganska mörk serie faktiskt, mycket blod och tårar, men också mycket fint.

Ee behärskar verkligen konsten att skrivande spännande och gripande på samma gång och har hittills haft fenomenala upplösningar. Recensioner hittar ni här och här.


Bästa paranormal romance - Unspoken/Outtalat av Sarah Rees Brennan


En utav böckerna jag läste i våras, och därför inte alltför färsk i minnet, men recension hittar ni här. Boken gavs ut av Modernista Förlag för någon månad sen och jag rekommenderar den starkt!

Förutom stark (och något udda) huvudkaraktär har den rapp och rolig dialog, väldigt mysig miljö i en gammal engelsk by, och underbara fantasy-detaljer! Jag minns att det var en riktig sträckläsare och att slutet hade en grym cliffhanger som man absolut inte vill missa!


Största överraskningen - Mara Dyer-serien av Michelle Hodkin

Jag skriver överraskning som i: Serie jag inte trodde jag skulle gilla men ändå gjorde. I första boken kan man verkligen snacka klichéer och jag tyckte att det intressanta kom i skymundan för just dessa, men sedan i tvåan hämtade den sig väldigt och jag ser nu fram emot trean.

Mycket psykologiskt, men även övernaturligt, och gåtfullt ligger över den här serien. Kanske inget utlovat "mind fuck" men swoonigt kärleksintresse. Recension finns här och här.


Mysigast - Fiendish av Brenna Yovanoff

En av mina favoritförfattare är Maggie Stiefvater, och tycker man om hennes böcker kommer man också älska kompisens Fiendish. Det är samma trolska småstadsmiljö, samma underliga stämning och varelser och framförallt samma fina språk! Mysig bok att grotta ner sig i, speciellt på hösten eller vintern.

Den är förstås lite utav en doldis, men som sagt, jag kan verkligen rekommendera den! Något stillsam på sina ställen men ändå med ett tydligt driv och underbart udda karaktärer... recension hittar ni här.Bästa svenska - Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström

Jag har läst rekordfå fackböcker i år, och en av dem var just den här. Att den tog sig in på favoriter over-all beror på att den var intressant och hade ett så bra flyt och upplägg, att det inte kändes som en fackbok alls. Det var informativ men underhållande läsning - vilket inte är lätt att få till!

Kan dock varna för att den inte handlar särskilt mycket om detektiven i sig utan snarare om arbetet i kulisserna runt honom. Recension hittar ni här.


(Hedersnominering: Lite ihop av Johanna Lindbäck)


Johanna Lindbäck har skrivit många omtyckta ungdomsböcker (måste erkänna att jag inte läst särskilt många, men ändå) och Lite ihop är hennes första take på mellanåldern.

Det är en mysig och rolig bok om hur det är att vara tolv, med fokus på både kompisar och pirr i magen. Innehåller också feminism och starka kvinnliga förebilder. Precis det jag skulle ge till någon som vill läsa en middle grade bok utan all fantasy/deckare/superhjältar och allt vad det nu är. Recension hittar ni här!


Utstickare - Two Boys Kissing av David Levithan

Utkom alldeles nyssens på svenska med namnet Världens viktigaste kyss av Gilla Böcker. David Levithan är en annan av mina favoritförfattare, han skriver roligt och träffande om kärlek, och ofta med inslag av HBTQ.

Den här boken är unik i och med berättarperspektivet (hiv-offer som vakar över de levande) men innehåller så otroligt viktiga teman att jag tycker nästan alla borde läsa den. Kvalitéberättande! Recension hittar ni här.


Bästa avslut på serie - Allegiant av Veronica Roth

Vad ska man säga? Divergent var en underbar serie, och den hade verkligen ett minnesvärt slut med en kraftfull vändning. Jag tror inte jag hade kunnat fråga efter mer än så, det var verkligen så bra det kunde bli, och för en gångs skull tycker jag att det var en trilogi där alla böckerna håller samma standard.

Däremot blir jag lite ledsen när jag hör att filmen ska delas upp i två delar (för att filmbolaget ska tjäna maximalt med pengar). Jag är rädd att visa saker riskerar att bli tråkiga eller överdrivna på det sättet. Recension på Allegiant hittar ni här och de första delarna i serien här och här.


Bästa omläsning - Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan

Det här är en av mina favoritböcker sen gammalt (den hänger med) och en av få böcker jag läst om mer än fem gånger. Cohn och Levithans bästa tillsammans, enligt mig.

Boken tar verkligen pulsen på nattlivet i New York; musiken, människorna, alkoholen, känslan... ja, och så älskar jag Nick och Norah. Och att den utspelar sig under tjugofyra magiska timmar.


(Hedersnominering: The Ghost and the Goth av Stacey Kade)Väldigt rolig och väldigt amerikansk bok (och serie) som handlar om en utstött gothare som plågas av förmågan att se spöken... och skolans nyligen omkomna drottning, Alona Dare.

Boken är full av humor och klichér och väldigt snabbläst. Alonas starka personlighet (hon är lite utav en bitch) i kombination med Wills desparata försök att verka normal bjuder på många skratt men även tårmilda upplösningar. Den här trilogin läser man i ett nafs! Recension hittar ni här.Största igenkänningsfaktorn - Fangirl av Rainbow Rowell

En av mina absolut största favoriter i år! Jag läste den två gånger inom loppet av en månad, vilket alltid är ett gott betyg. Hela boken är så otroligt mysig hela vägen igenom och jag känner verkligen igen mig i Cath. För att inte tala om att jag älskar hennes vänner.

Den är så otroligt bra att jag går och tänker på den mest hela tiden faktiskt, vet inte vad jag kan säga mer än så. Recension hittar ni här.


Best of best of - Jag ger dig solen av Jandy Nelson 
(delad plats med Fangirl av Rainbow Rowell)

Så himla mycket kärlek till den här boken! Den är så fint skriven, och jag älskar allt från det perfekta omslaget till... ja, allt. Nelson skriver så känslosprakande om familj, vänner och kärlekar, om sorg och glädje, om kreativitet och depression. Det är så vackert och inspirerande och uppslukande att det nog sällan blir bättre.

Tillsammans med Fangirl (som för övrigt kommer ut av Berghs någon gång under 2015) var den här verkligen något speciellt. Jag kommer utan tvekan läsa den många, många gånger, det känner jag redan nu. Recension hittar ni här.


Det här var alltså höjdpunkterna ur mitt bokår. Vad var era? Gott nytt år!

5 comments:

 1. Många av de här böckerna vill jag läsa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det hoppas jag verkligen, för de är så himla bra! :D

   Delete
 2. Unspoken vill jag verkligen läsa! Får kolla upp den i affären imorgon även fast jag lovat mig själv att läsa ut böcker som jag redan äger först.
  Vad kul att du gillade My life Next door, själv måste jag erkänna att jag hade problem med den.
  Bra blogg du har föresten, måste kolla in här ofta:)
  // miniscorner.blo.gg

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unspoken tycker jag absolut att du ska läsa! Läser du på svenska får du gärna höra av dig om vad du tyckte om översättningen, jag är nyfiken! :)

   Tack så mycket!

   Delete
 3. Jag läser den på engelska då jag läser de flesta ungdomsböckerna på engelska. Har dock utmanat mig själv till att läsa fler svenska böcker så att jag inte glömmer av svenskan, haha. Faktiskt så är det en av de stora anledningarna att jag har min bokblogg...vill skriva mer på svenska:)

  // miniscorner.blo.gg

  ReplyDelete