Friday, November 15, 2013

Att låna ut en bok...

...och sedan få tillbaka den i smutsigare och trasigare och sämre skick än man lånade ut den i - det gör lite ont i bokälskarhjärtat. Den var ju så himla fin precis innan. Så mysig och trevlig och välvårdad. Om den ser ut som om den varit med om en hel del (vilket den säkert har) när den kommer tillbaka är det ju himla, himla roligt. Speciellt när personen som lånat boken också tyckte jättejättemycket om den. Men ändå. Ändå ändå. Ser det inte lite sorgligt ut med de där grå fläckarna? Eller?

Tur då att man har dustcovers väntandes hemma, redo att svepa in den stackars trötta utlånade boken i ett färgglatt och glansigt täcke hemma i bokhyllan igen. Så där ja. Ordning och reda.

Två utlånade böcker, en som just
blivit tillbakalämnad. Älskar. Dustcovers.


Är det bara jag som har det liiiite kämpigt att låna ut böcker? Som inte kan låta bli att våndas över vikta sidor, bucklor i pärmar, underliga fläckar? Jag har börjat låna ut böcker först i år. När jag väl kommer över panikkänslorna över bokens aktuella skick tycker jag att det är superkul att få dela med mig av mina favoriter till andra.
Så jag är alltså ingen bibliotaf längre. (<- klicka på länken för att se vad ordet betyder! :) Det är väl trevligt?

(Och ja, jag kanske överdriver en liten aning  ganska mycket, men ni fattar vad jag menar)

10 comments:

 1. Jag gillar att låna ut böcker! Tycker att det bara är kul om jag kan få andra att läsa. Fast hittills har jag inte fått tillbaka någon bok som jag har lånat ut.. Syskon och svärmor är bovar i dramat ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mina syskon läser inte särskilt mycket alls, så när jag lyckas låna ut en bok till dem (lillasyster älskade Ädelstenstrilogin t. ex) tycker jag att det är jättekul! Fast jag brukar leta rätt på böckerna igen ganska snabbt ;)

   Delete
 2. Jag är rädd om mina böcker så jag tycker också att det är jobbigt att låna ut böcker. Har som regel att inte låna ut inbundna böcker utan bara pockets (men inga specialutgåvor). Sen lånar jag bara ut till folk jag verkligen litar på och de vet själva om hur rädd jag är om mina böcker så det brukar gå rätt bra :) Men ja, det är lite jobbigt att låna ut böcker :p

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alla mina bästa kompisar är extremt oförsiktiga med böcker (tyvärr). En gång fick jag till och med tillbaka en bok någon spillt cola över hela framsidan på! Det var lite av ett skräckexempel^^

   Delete
 3. Jag lånade ut böcker tidigare, men när de började komma tillbaka med knäckta ryggar (pocket) och liknande så slutade jag. Tycker man ska vara mer rädd om andras grejer än om sina egna och uppenbarligen tycker inte alla det, då funkar det inte :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, precis så känner jag också! Sen tycker jag att man ta sig tid och se i vilket skick boken var när man lånade den och sen försöka hålla det skicket under lånetiden :)

   Delete
 4. När jag lånar ut böcker så är jag nog med att säga att inga hundöron är tillåtna och att man lämnar tillbaks boken i det skick som den var från början. Skulle få panik om jag fick tillbaks en bok som det var hundöron i, herregud det är ju typ kriminellt.. Sen lånar jag bara ut böcker till personer som jag vet tar väl hand om de böckerna som de har lånat :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, ja gud, jag hatar verkligen hundöron i böcker! :)

   Delete
 5. Fick en gång tillbaka en inbunden Harry Potter-bok med knäckt rygg. Omslaget hade lossnat och var nu "snyggt" fixad med tejp. Hade det varit jag som lånat boken hade jag köpt en ny, men det är bara att inse att alla inte ser böcker som en del av inredningen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harry Potter-böckerna vågar jag knappt låna ut, för de inbundna är väldigt fina men ack så lätta att förstöra. Håller med dig på inredningsfronten! :)

   Delete