Friday, November 7, 2014

The Unbecoming of Mara Dyer - Michelle Hodkin

"Fix me," I commanded him. "This thing, what I've done - there's something wrong with me, Noah. Fix it."
   Noah's expression broke my heart as he brushed my hair from my face, and skimmed the line of my neck. "I can't."
  "Why not?" I asked, my voice threatening to crack.
  "Because," he said. "You're not broken."

Mara Dyers mamma tror att hon blivit psykotisk efter att ha vaknat från koma utan ett minne av den underliga olyckan hon själv skadades i och hennes tre närmaste vänner dog till följd av. Villkoret för att få stanna utanför psyket är att flytta till en ny skola. Där träffar Mara Noah Shaw - och brottas med sin egen existens. Vad har hänt med henne sedan olyckan? 

Omdöme: Jag har väldigt blandade tankar om den här boken, men den överhängande är att jag vill läsa tvåan, och vågar ha någorlunda höga förhoppningar på den. Början av boken var väldigt bra, spännande och annorlunda - mittpartiet var tråkigt, insprängt med klichéer, och missledande. Sedan i slutet rättade den upp sig igen, och jag började förstå varför serien är så populär.

Det här var vad jag inte tyckte om med mittpartiet: mer än något annat kändes det onödigt långt. Detta berodde bl. a. på de många klichéerna (ny i skolan, den beryktade bitchen fattar genast agg mot henne, hon har en bisexuell killkompis som bekvämligt försvinner när romansen tar vid, etc. etc.) men även hur det övernaturliga paranormal temat på något sätt försvann. För det finns sådana teman i Mara Dyer, och är egentligen det som större delen av boken handlar om förutom mysteriet med hennes minnesförlust, vilket hintas i början av boken. Men i hela mitten glöms det under stora delar bort och boken förvandlas till en vanlig high school-circus.

Men framemot slutet blev som sagt boken väldigt, väldigt bra igen. Detta har mycket att göra med Noah Shaws charm; utan honom hade boken fallit platt. (Även om han i hela början mest verkar dryg och stereotypisk). Spänningen förhöjs även, man kommer närmare Mara, börjar förstå vad allt verkligen ska handla om, och den blir en riktig bladvändare... tills den absolut sista delen. (Spoiler, markera för att läsa!) Mara inser vem som tidigare kidnappat hennes lillebror och anser att han måste betala för det, med andra ord tänker hon använda sina nyfunna krafter för att mörda honom. Noah står hela tiden bredvid henne och kommer med resonabla argument till varför hon borde låta bli, men hon gör det ändå. (Slut på spoiler) Där tappade jag kontakten med Mara helt, och ville mest lägga ifrån mig boken. Som tur är var den absolut sista sidan så bra att jag verkligen känner för att läsa nästa bok ändå.

Betyg: Trots att jag tycker att mittpartiet kunnat kortats ner rejält och skrivas om en aning för att helhetsintrycket ska vara jämnare så levererar slutet på boken så pass att jag ser fram emot att få läsa nästa del. Rekommenderas främst till de som antingen letar efter charmiga, fiktiva killar, eller tycker om lite klichéartade YA-böcker med en mysterie-twist.

The Unbecoming of Mara Dyer 

No comments:

Post a Comment