Sunday, November 9, 2014

Tre favoriter från 10-års åldern

När jag tänker tillbaka på böckerna jag läste i si så där 10-års åldern (uppskattar jag) så finns det tre titlar som står ut. Det är sådana där böcker som jag fortfarande läser nu, någon gång om året ungefär. Variationen verkar inte vara så stor för de är alla väldigt lika varandra. Det finns:

 • En stark, modig och självständig hjältinna
 • Något äventyrligt; pirater, trollkarlar, drakar och prinsessor
 • En driven handling med humoristisk ton
Inte så illa för att vara ärlig. Böckerna i fråga är: 


Piratika av Tanith Lee

Åh, vad mycket kärlek jag har för den här boken! Författaren har en sån underbar sarkastisk ton som gör att man hittar nya intressanta detaljer som äldre läsare, men  känns spännande för någon lite yngre. Den handlar om Art, som bor på en snobbig internatskola, men ramlar ner för en trappa och slår i huvudet - då börjar hon plötsligt minnas detaljer om sin barndom. Som att hennes mamma var den ökända piratkaptenen Piratika! För övrigt kan jag avslöja att boken innehåller en rejäl plot-twist... ;)Det levande slottet av Diana Wynne Jones

Lite av en klassiker kanske? Boken handlar om Sophie, som är den äldsta av tre systrar, och därför inte ämnad att bli något särskilt. Hon blir en dag förhäxad av Ödehäxan, så att hon blir gammal. För att inte förfära sin styvmor drar hon sig ut på en resa och hamnar vid trollkarlen Howls levande slott. Underbar bok. Har läst den hur många gånger som helst. Den är rolig, fantasifull och härligt sagolik. Älskar kapitelrubrikerna som går i stil med "Kapitel 1 - Där Sophie träffar XX och gör YY".


Prinsessa söker drake av Patricia Wrede 

Den här boken har jag bara läst en eller max två gånger, eftersom biblioteket där jag bor sorgligt nog bestämde sig för att gallra ut den. Jag minns den med andra ord inte exakt, men längtar efter att få tag på ett eget ex så snart som möjligt, så ska beställa ett engelskt till jul om allt går som det ska! Det handlar om Chimorene som inte vill bli den typiska prinsessan som syr, lagar mat och sjunger. Hon tycker om att fäktas! När hennes föräldrar gifter bort henne till en prins flyr Chimorene därför för att ta anställning hos en drake. Med tanke på att hon lever i ett land där drakar traditionellt sätt rövar bort prinsessor är det ganska kontroversiellt. Läs, läs, läs! 


Om du läst någon av ovanstående och tyckt om den så skulle jag tro att du kommer gilla de övriga två lika mycket. De är som sagt lika varandra, och alla lika härligt vassa och äventyrliga. En annan bokserie i samma stil jag läste på den här tiden (eller två, faktiskt) är Tamora Pierce's serier om Alanna och Daine, som utspelar sig i samma värld!

4 comments:

 1. Åh, Det levande slottet! <3 Läste första gången på engelska för bara några veckor sedan efter att jag blivit intresserad tack vare animen, och jag älskade den!! Lejoninnans sång är en barndomsfavorit för mig med, men jag tycker att den är helt fantastisk nu också ;)
  SV: Vad glad jag blir att de är till hjälp! :D NaNo-ar du också?? :D Har jag dig som buddie? Annars måste jag absolut ha det, vad heter du på hemsidan? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska nog ta och leta rätt på Lejoninnans sång, för nu blev jag väldigt sugen på att läsa om dem igen!

   Jag heter Bokpanda på Nanowrimo (väldigt fantasifullt, jag vet :P) adda mig gärna som buddie! Haha :D

   Delete
 2. Svar: Wow, vad bra att du lyckades skriva 10 000 ord på två dagar! :D Jag tror inte att jag är kompis med dig på NaNoWriMos hemsida, men jag såg att du hade skrivit ditt namn till Beate, så jag lägger till dig! :D

  ReplyDelete
 3. Svar: tack för att du gillade mitt inlägg! Ibland måste jag bara få skriva av mig lite, det kanske inte märktes men jag var sjukt arg när jag skrev det haha! ;)

  Wow, har inte läst nån av dom där böckerna. Läste väl mest hästböcker när jag var 10 ;P

  ReplyDelete