Monday, April 28, 2014

Vampire Academy (filmen)

Jag såg Vampire Academy-filmen igår (tror inte den kommit ut i Sverige än? Har den det?) och jag var riktigt riktigt nöjd med den faktiskt! Det kommer säkert vara några fans som pekar ut att "men så där var det inte i boken, jag fattar inte att de tog bort den scenen!" eller "färgen på hens ögon var en jätteviktig detalj och de sabbade det" men jag tycker alltid att det viktigaste är att resultatet blir en bra film. För en bra film som inte stämmer helt överens med boken är mycket bättre än en som följer handlingen till pricka - men är dåligt gjord. Filmerna ska locka nya läsarna till böckerna.

Alla film-posters var så hemskt dåliga...
de representerade inte alls filmen, oroa er inte.


Oavsett tycker jag faktiskt att de gjorde ett bra jobb med den här filmen. Det var rätt länge sedan jag läste boken, men filmen följer helt klart mina minnen av handlingen. Någon kommer alltid att klaga, men jag tyckte det var snyggt gjort. Strigoi-make-up:en var kanske inte den bästa, postrarna var oändligt töntiga och b-films-aktiga... men jag blev till och med nöjd med Dimitri till slut. Den sexiga brytningen blev förstås inte alls likadan på film som i mitt huvud, men man vande sig. Han och film-Rose passade bra ihop.Den bibehöll humorn från böckerna, karaktärerna var lätta att känna igen och lyckades behålla sina personligheter, och skådespeleriet var professionellt.

Så ja, jag tyckte film-adaptionen blev riktigt bra. Har någon annan sett den? Vad tyckte ni?
4 comments:

 1. Halloj!

  Jag har visserligen inte sett just den här filmen men jag måste bara säga att jag håller med dig fullständigt när det gäller filmer som baserats på böcker. Visst kan jag också störa mig på vissa detaljer och ibland undrar jag hur någon som inte läst boken kan hänga med, men generellt tycker jag att "adaptions" är en sorts quick fix när man inte har tid eller ork att läsa boken igen. Det går fortare (i alla fall för mig!) att titta på film i två timmar än att läsa en bok på 500 sidor. Man får hamna i den där världen som man gillar så mycket och då spelar det inte så himla stor roll att det inte är riktigt samma som boken.

  Ha det bra!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Quick fix indeed! Men för mig brukar det oftast sluta med att jag blir jättesugen på att läsa boken igen, så det blir i regel både och ;)

   Delete
 2. Jag såg faktiskt den här filmen igår, och jag tyckte att den var bättre än vad jag trodde att den skulle vara. Det viktigaste från böckerna var med, och jag störde mig inte på det som hade ändrats. Dessutom tycker jag att Zoey var perfekt som Rose, och jag blev självklart jättesugen på att läsa om serien. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis så tyckte jag också! Men min lust hann svalna innan jag fick tag på första boken, nu är det snarare TFioS jag har på hjärnan ;)

   Delete