Sunday, April 20, 2014

My Life Next Door - Huntley FitzpatrickThe Garretts were my bedtime story, long before I ever thought I’d be part of the story myself.

Samantha Reeds mamma är stor politiker. Sval, elegant och en folkets kvinna. Åtminstone på utsidan. Hemma spenderar hon stor del av sin fritid på att klaga på grannarna: en  en typisk lägre-medelklassfamilj med många fler barn än genomsnittet, skrikig miljö och ovårdad gräsmatta.

Trots mammans uppenbara motvilja har Sam själv alltid iakttagit sina tokiga grannar. En dag verkar en av dem märka henne tillbaka. Frågan är bara vad som kommer hända när hon tar steget från sin egen värld... in i deras?

Omdöme: Det här var en riktigt mysig contemporary, precis vad man letar efter i en härlig skildring av tonårskärlek.  Jag vet inte hur vanligt det är med en rik tjej som möter fattig kille, men motsatsen är helt klart vanligare. Den här versionen passade mig dock bra. Sam och Jase är trovärdiga karaktärer med personligheter som effektivt drar en in i boken, och det är ju alltid viktigt.

Ett stort plus med boken är det fina fokuset på familjen. Sam har, trots pråligt hus och massor av pengar, en del problem hemma. Relationen mellan henne och mamman är stapplande och stel, främst för att de inte riktigt verkar känna varandra, utan krampaktigt håller fast vid fasader. De gömmer sig för varandra istället för att visa vad de båda faktiskt står för och vill. När mammans skumma pojkvän kommer in i bilden blir det inte direkt bättre, men eftersom han gör mamman lycklig vet Sam inte hur hon ska reagera på förhållandet. Då flyr hon hellre till Garrets, som förstås är väldigt kärleksfulla och bjuder in Sam med öppna armar. Skildringen av familjen var riktigt lyckad, för de kändes goa utan att överdriva, och speciellt Jases ena lillebror var väldigt roligt.

My Life Next Door handlar mycket om förändring och hur man hanterar det. Allt och alla i ens närhet förändras ju förr eller senare, inklusive en själv och ens vanor. Ibland kan det vara jobbigt, speciellt om det kommer som en överraskning. Sams liv förändras på en sommar, tack vare många olika faktorer, några positiva och några mindre bra. Jag tyckte om att få följa hennes utveckling, snedsteg som uppgångar. Att Jase alltid fanns i bakgrunden som en übermysig stöttepelare gjorde det ju inte direkt sämre. Gud, vilken mysig kille, på riktigt!

I sista slutsträckan av romanen hände något väldigt oväntat och jag skulle kalla det extremt, men egentligen kan det väl hända utan problem. Det var en sådan där enorm sak som förändrade allt och rörde till det rejält för karaktärerna. När jag kom över hur osannolikt det kändes uppskattade jag resan det gav till boken. Det allra största budskapet i My Life Next Door är att våga kämpa för det som är rätt, för de du älskar, och för det du tror på. Jag tyckte att det var väldigt fint.

Betyg: Gillar man contemporary rekommenderar jag verkligen den här. Det var en enda lång bok av ååååååååh! Tror inte att jag kan ge den så mycket bättre betyg än det.

My Life Next Door

4 comments:

  1. Tack så jättemycket för att du rekommenderade denna bok. Jag läste den nästan på en gång och jag tycker att den är jättebra :)

    ReplyDelete