Thursday, August 6, 2015

Du är aldrig ensam - Sarah Dessen

"Varför är du så fixerad vid att köra mig någonstans?" frågade jag.
  "Därför att jag är ridderlig", sa han.
  Haha, just det, tänkte jag. Det kan man ju kalla det. "Riddarna är utdöda."
  "Och det kommer du också att vara om du fortsätter att gå här." Han suckade. "Hoppa in."
  Och svårare än så var det inte.

Rubys mamma har aldrig varit "som alla andra". Hon är paranoid, vresig, lat, har aldrig delat ut godnatt kramar eller hjälpt till med läxor. Men trots det skulle  Ruby aldrig kunnat tro att mamman faktiskt skulle överge henne - och att socialen skulle slussa henne vidare till ett lyxliv hos systern och svågern. Ett lyxliv hon inte vill ha, gulliga snälla grannkillar till trots.


Omdöme: Vad är väl en sommar utan Dessen? Rabén & Sjögren har ju släppt en Dessen-bok per sommar i ett par år nu, och de är alltid lika välkomna. Det finns nog ingen bättre mysläsning att utnyttja i solen (själv läste jag den på stranden).

Du är aldrig ensam är en "typisk" Dessen-bok. Har man läst ett par känner man igen mönstret, men det är ändå inget jag tröttnar på. Hon gör det alltid så fint med dialoger och symboliska händelser som får en att känna att allting blir nog bra ändå, här i livet. Det finns hopp, helt enkelt.

Karaktärerna är fina, både kärleksintresset, vännerna och familjen. Det är en sak jag älskar med Dessen, att hon aldrig glömmer bort familjen. Och jag menar Jamie? Superhärlig!

En annan sak jag tyckte om? Hur fint den berättade att alla har det svårt på sitt egna sätt och att det visserligen kan vara svårt att se ibland när man är upptagen med sina egna problem - men att det kan vara väldigt, väldigt givande att titta lite längre, lite djupare för att visa hur mycket man bryr sig om sina nära och kära.

Betyg: Nu är sommaren snart över och jag hoppas det betyder att ni redan läst Du är aldrig ensam eller någon annan av Dessens böcker, men om inte, vad väntar ni på? Mysläsning deluxe!

Du är aldrig ensam

11 comments:

 1. Alltså åh, citatet är så typiskt Dessen! ;D Jag har faktiskt inte läst någon Dessen i år ... men jag har ju fem dagar kvar, så kanske jag hinner :D (för har faktiskt inte varit sugen förrän nu ..)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Visst är det! Hade först jättesvårt att hitta något som var kort och bra, men sedan dök det där upp och jag tyckte det var perfekt :D Och ja, go, go, go!

   Delete
 2. Låter verkligen som en jättemysig bok! Har redan läst en del av Sarah Dessen i år, och sommaren börjar ju (tyvärr) gå emot sitt slut, men kanske kan Du är aldrig ensam vara något att plocka upp nästa sommar (även om jag är osäker på om jag orkar vänta så länge).

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...det fina med Dessen är ju att de är lika somriga året runt ;)

   Delete
 3. (Kom min kommentar med? Är detta nummer 2? I sådana fall kan du ta bort den här :P )
  Confession time: Jag har aldrig läst en Dessen... Vart ska jag börja tycker du? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh vad svårt! Jag brukar läsa en per år så har tyvärr inte jättebra koll på allihop, men ungefär så här:

   De väldigt sockersöta och nutti-nuttiga (om man kan säga så) är "Du glömde säga hej då", "Mitt perfekta liv" och "Mycket mer än så". Sedan finns "Blunda och hoppa" där huvudpersonen inte är lika mycket "duktig flicka" och så den här, som tar ett lite mörkare avstamp. Så någon utav dem tre sista kanske?

   Enda jag inte gillat hittills var "Allt och lite till" pga triangeldrama, haha. Har lite svårt för det :)

   Delete
 4. SV: Haha ja jag är väldigt kluven över Wither. Den började spännande och var helt okej, men... jag kan inte komma på att någonting riktigt intressant hände haha xD

  ReplyDelete
 5. Dessen är ju så bra och ett sommar måste!

  ReplyDelete