Wednesday, August 26, 2015

Ett vingslag - Madelene Schoug

Det blir alldeles tyst bland träden. Allt som hörs är grenar som sakta rör sig i takt med vinden. Det ger ett kusligt men ändå lugnande sus ifrån sig. När chocken efter nyheten lagt sig reser sig en man upp.
  - Jag ska göra allt som står i min makt för att hjälpa dig. Nea är som en dotter för mig med och grifferna ska få veta vem de har att göra med!

När vingern Nea faller ner från sin faders rygg under en flygtur ser det illa ut - det finns griffer nere på marken redo att kidnappa henne. Lyckligtvis räddas hon utav en dolbfamilj, men det vet inte hennes pappa om. Brister i kommunikation leder till att Nea stannar hos dolberna medan pappan drar ut med ett stort vingerfölje... för att konfrontera grifferna på hemmaplan.


Omdöme: Det här är ett egenpublicerat verk, vilket många har fördomar mot (av förklarliga skäl). Oftast är det tre fallgropar självutgivna manus kan trilla ner i: språk som inte håller måttet, omslag som ser billigt/opassande ut eller en tråkig/ologisk handling. Tyvärr föll även Ett vingslag offer för ett av dem tre enligt min mening.

Jag tycker verkligen om världen Schoug byggt upp med sina dolber på marken och vingers i luften (för att inte tala om de där grifferna, jag visste aldrig riktigt var jag hade dem!), historien var toppen med bra tempo och fina vändningar, karaktärerna hade potential... men allt föll på språket. Schoug hade en tendens att skriva läsaren på näsan och förklara allt för mycket. Jag släpptes aldrig riktigt in i berättelsen utan fick allt bara platt serverat för mig. Trots att ledtrådar fanns för läsaren att gissa sig till t.ex. hur en karaktär mådde och varför så fick hen istället en hel sida lång förklaring av just det. Blev tyvärr väldigt, väldigt tradigt i längden även om historien fick mig att vilja läsa vidare.

Betyg: Trots att Ett vingslag i slutändan inte blev något för mig skulle jag gärna vilja läsa en fortsättning på Neas historia, eller något annat av Schoug. Så länge det är ordentligt genomarbetat av någon duktig redaktör eller liknande.

Ett vingslag

7 comments:

 1. Även jag har skrivit en recension på den här boken idag. Jag förstår precis vad du menar med språket, jag tog upp det i min recension med. Jag länkade till dig från mig :)
  Hälsningar
  Cecilia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Läste din recension! Vi verkar ha tyckt ungefär samma sak :)

   Kram
   Amanda

   Delete
 2. Halloj!

  Inte för att jag har läst den här boken men jag håller fullständigt med dig när det gäller misstänksamhet mot självutgivna böcker. Jag är också sådan.

  Jag tänkte bara kommentera det där du nämnde om lektör. Jag vet inte hur det är generellt men inom förlagsvärlden är en lektör en som läser boken åt förlaget och ger ett omdöme så att förlaget kan ta ställning till om man vill ge ut boken eller inte. Lektören har alltså inget med språk och rättning att göra. Redaktören däremot är den som petar i texten och rättar och föreslår ändringar. Så om man ska ge ut en bok själv är det en bra redaktör man ska ha tag i. :)

  Hm, jag har ju funderat hur länge som helst på att maila till dig men det har fortfarande inte blivit av. Får se om jag kan ta tag i saken snart. :)

  Ha det bra!
  Kramelur på dig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej!

   Jag funderade faktiskt väldigt länge på det där med lektör och redaktör medan jag skrev recensionen för jag blandar alltid ihop dem! Borde nog ha googlat istället för att ha gissat, men tack för upplysningen, nu blev det rätt :)

   Undrar också om du kanske vet vad de som tar emot och läser, rättar och kommenterar "amatörers" manus mot ersättning kallas? Har för mig att det var något i stil med just lektör (eller bara författarcoach? känns som om allt blivit väldigt rörigt!)

   Gör gärna det!
   Kramelur tillbaka!

   Delete
 3. Hej igen!

  Ja, du, de personerna kanske faktiskt kallar sig för lektörer. Jag har inte superbra koll på det faktiskt. Jag vet bara hur det är på förlagssidan. Har hört ordet "lektör" nämnas i samma sammanhang som egenutgivning förut så det är nog mycket möjligt att det är så då. Oavsett vad de heter så tycker jag att du ska ha tag i en bra person som rättar på ett bra sätt och ger konstruktiv kritik på det du skrivit! :)

  Jag har förresten mailat till dig nu och jag skrev lite om sådant där i mailet också. Hoppas att du gillar det!

  Kramelur!

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Hej!

  Jag är tacksam för era recensioner av min bok, Ett Vingslag, även om det var lite nervöst att få kritik på det som man länge bara hållit för sig själv. Men det har gett mig en hel del att tänka på till nästkommande bok som jag skriver på. Jag ska nu leta efter en bra redaktör som kan hjälpa mig med texten. Har ni något tips så tar jag gärna emot det. vingersvarld@gmail.com
  Hälsningar
  Madelene

  ReplyDelete