Saturday, March 7, 2015

The Red Necklace - Sally Gardner

If things were different, if there were no revolution, no war, no threads of light, if he were rich, would he go back to London with her and ask for her hand in marriage? He smiled, for the answer was simple. Yes, yes, he would. 

Frankrike kokar med den förestående revolutionen och folket förbereder sig för massaker av aristokratin, som i sin tur låtsas som ingenting, övertygade om sin överhöghet. Mitt i allting finns en romsk pojke som heter Yann och som tillsammans med sin vän, dvärgen Tetu, reser runt och visar upp sina magiska krafter. En dag har de en föreställning på ett stort gods där Yann träffar familjens undangömda svarta får, flickan Sido. Mellan dessa ödesbestämda unga människor vävs nu en historia av tragedi och kärlek, orkestrerad av en skrämmande Greve Kalliovski...

Omdöme: Först och främst vill jag bara berätta att TOM HIDDLESTON LÄSER LJUDBOKEN! Han lever sig verkligen in i berättelsen och sex och en halv timme känns nästan för kort. Det var den största anledningen till att jag skaffade ljudboken men berättelsen visade sig (som tur var) också vara spännande. Blandningen av den historiska miljön och magin går ihop och får boken att sticka ut.

Att Yann och Tetu var romer tyckte jag var en väldigt intressant detalj och jag önskar att Gardner skrivit mer om deras kultur än vad hon gjorde. Att deras magiska krafter inte var alltför stereotypa utan gick ihop till viss del med deras ursprung var också något positivt och jag tyckte om hur hon valde att använda dockor. (Vem tycker inte att dockor är läskiga?)

Sido som "underdog" med sin komplicerade relation till pappan, och den förödmjukande hältan, var förstås lätt att sympatisera med även om jag för det mesta föredrog Yann. Antagonisten Kalliovski däremot var inte någon större favorit, han hade inte tillräckligt djup för min smak, men han lyckades åtminstone med att vara obehaglig.

Betyg: Tycker du om att läsa berättelser i historisk miljö, med magisk twist och karaktärer med ovanliga ursprung? Då är The Red Necklace något för dig! Speciellt om du tycker om Tom Hiddleston ;) (Ungdomsbok, men går förstås att läsas av vuxna också.)

The Red Necklace

2 comments:

  1. Åh, Tom Hiddleston! <3 Trots att jag inte riktigt känner att det här är en bok för mig så skulle jag inte ha något emot att lyssna på honom i 6 timmar. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag skulle kunna lyssna på när han rabblar telefonkatalogen ungefär, så jag förstår precis vad du menar! :D

      Delete