Wednesday, March 4, 2015

Black Ice - Becca Fitzpatrick

They say that when you're about to die, your life flashes before your eyes. They never tell you that when you watch someone you once loved dying, hovering between this life and the next, it's twice as painful, because you're reliving two lives that traveled one road together. 

Britt och hennes bästa kompis ska upp till kompisens stuga i bergen under lovet. Britt ser fram emot att fotvandra ute i den karga miljön och äntligen få klara sig själv. Men när hon får veta att kompisens bror, tillika Britts expojkvän, ska följa med dem vet hon inte vad hon ska tycka. Vill hon ha honom tillbaka? Eller visa honom hur bra hon klarar sig utan honom?

Inte blir det bättre av att de kidnappas i en snöstorm med en mördare lös heller.

Omdöme: Det mest intressanta med Black Ice var de moraliska dilemman Britt ställs inför. Jag ska försöka att inte spoila något nu, men tanken är - är det okej att tycka om någon som gör elaka, rentav olagliga och oförlåtliga, saker? Mord i allmänhet är (med rätta) ett otroligt tabu i vårt samhälle. Samtidigt är det uppenbart vart Fitzpatrick ville komma med sitt kärleksintresse - man ska falla hals över huvud för honom. Och i en fantasy, antingen i en fantasyvärld eller i en version där killarna är övernaturliga, skulle man svalt det utan vidare. Men i en realistiskt roman känns det lite obehagligt.

Något annat jag tyckte om var stämningen i romanen. Fitzpatrick lyckas verkligen med den där kvävande panikkänslan av att vara i livsfara hela tiden. Britts liv hänger på en skör tråd, och man kan verkligen känna det.

Boken är snabbläst och spännande, med den osannolika kombinationen rosa fluff och mörkhet, som på något sätt faktiskt lyckas. Perfekt tonårsläsning. Det enda tråkiga var att jag kunde lista ut den stora twisten redan efter halva boken (visserligen lyckades Fitzpatrick få mig tvivla på det några gånger, men jag blev ändå inte överraskad när sanningen kom fram). Slutet var dessutom cheesy, och Britt var ibland lite jobbig, men resten gillade jag.

Betyg: Ungdomsroman med bra takt, visst mörker, spännande mord och en del moraliska dilemman. Handlar mycket om överlevnad men också hur det är att inte kunna lita på någon annan än sig själv... eller?

Black Ice

No comments:

Post a Comment