Thursday, March 5, 2015

Amerikanskt drama mellan författare och bokbloggare

Jag tittade på en booktube-video för någon dag sedan och fick höra att "jag vet att Kathleen Hale är ett no-no för bokbloggare..." och blev så klart JÄTTEnyfiken. Varför säger man att en författare är ett no-no? Är hen fruktansvärt dålig på att skriva, eller kanske öppet rasistisk i sociala media, eller något?

Bild från den här artikeln.

Tja, storyn går (i korta drag) så här:

 • Kathleen Hales bok förhandsläses utav bloggare, och speciellt en negativ recension fastnar - en bloggare som bl. a. skrivit "fuck this" och även kritiserat den för att ha en något romantiserad bild på våldtäkt och enligt författaren följaktligen fått i princip alla andra bokbloggare att därefter ge sågningar med hänvisning till recensionen
 • Visst drama pågår när författaren blir smått besatt utav denna bloggare som hon påstår försöker provocera henne till att gå till motattack, så att hennes karriär förstörs
 • Författaren tar kontakt med andra som också "trakasserats" av bloggaren
 • Författaren stalkar bloggarens facebook och twitter och börjar misstänka att personen ljuger om sin identitet, och får till och med tag på bloggarens adress från ett bokförlag
 • Författaren åker till adressen men fegar ur innan hon ringer på dörren
 • Författaren ringer till personen som bokförts på adressens jobb och berättar om att någon använder hennes bilder m.m. på sin blogg, och sedan ännu en gång, när hon konfronterar henne
 • Bloggaren försvinner nästan helt från internet
 • Författaren skriver en artikel om det hela i The Guardian

Alltså: dålig recension + viss förolämpningskampanj mot författare = besatt författare på stalking turné

Artikeln hittar ni här. En kortare version av historien, som täcker fler vinklar, hittas på buzzfeed här


Bild från Hales twitter.
Jag tycker att Hales artikel är otroligt välskriven, och jag kan tänka mig att historien hon berättar skulle kunna bli en riktigt bra roman, där man sympatiserar med huvudkaraktären. Jag förstår trots allt hennes reaktion, det är jobbigt att ta kritik, och lite för enkelt att kolla upp folks sociala mediasidor. 

Men att ringa och konfrontera bloggaren så som hon gjorde (visst, det är oärligt att använda sig av falsk identitet och dålig stil att göra livet surt för författare, men det gäller väl att ta med en en nypa salt? Man får kritik, så är det bara. Till och med omogen kritik.) var att gå för långt.

Att åka till någons hus är förstås INTE okej. Men precis som många andra skrivit är väl något av det mest obehagliga i historien att människor från bokförlag m.m. uppmuntrade författaren att göra detta, och dessutom gav författaren bokbloggarens adress. Hm?

Det här var med andra ord en (gammal) nyheter från den amerikanska bokbloggsvärlden. Har någonting liknande hänt i Sverige? Själv har jag aldrig hört talas om personligt påhopp av bokbloggare på författare, så det enda jag kommer att tänka på är när Mikael Niemi kastade en tårta i ansiktet på en annan författare (här och här), men det hade ju ingenting med bokbloggare att göra.

4 comments:

 1. Det var en intressant historia som väcker en del funderingar. Jag har några gånger blivit kontaktad av författare som haft synpunkter på min recension. De flesta gångerna har det mynnat ut i en konstruktiv diskussion men en gång blev det obehagligt då författaren krävde att jag skulle ändra i min recension. Jag har valt att inte skriva om det och namnge författaren men trots att det är ett tag sen får jag obehagskänslor när jag tänker på det. Och då har jag inte blivit uppsökt... Jag har hört författare klaga över hur bokbloggare pingar dem på twitter när det är negativa recensioner.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Obehagligt med författare som är för påflugna! Själv har jag aldrig varit med om det, som tur är, men jag blir tyvärr inte jätteförvånad över att det förekommer :(

   Delete
 2. Det här var så sjukt intressant. Satt klistrad framför datorn hela kvällen igår, vi snackar timmar alltså, och läste om det här på olika ställen. Författaren verkar kanske inte helt stabil och så som jag uppfattade det lurade hon förlaget att ge henne adressen. Intressant i alla fall och den eviga frågan, bör författare ge respons på recensioner/omdömen? Egentligen inte, även om jag kan förstå att man vill det ibland. Speciellt om det återges något i en rec som författaren upplever som rent felaktigt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Visst var det! Jag satt och googlade vidare en stund efter att jag skrivit inlägget.

   Sedan tycker jag nog som du, att författare helst inte ska ge respons på recensioner (annat än, "roligt att du läst!" eller att citera recensionerna, något i den stilen, det tycker jag är helt okej.) men om man gjort ett faktafel i recensionen tycker jag att de har rätt att påpeka det.

   Delete