Saturday, February 6, 2016

No Impact Man - Colin Beavan

."We can all change the people around us by changing ourselves."

Colin Beavan är journalisten och New York-mannen som bestämmer sig för att spendera ett helt år utan att göra någon som helst negativ påverkan på miljön. Han tror att det ska bli ett roligt projekt att dokumentera och drar med sin familj (trendig New York-fru på moderedaktion och en liten dotter) på äventyret. Ingen av dem kunde föreställa sig riktigt hur utmanande det skulle bli - och ögonöppnande. Hur mycket slänger vi? Hur mycket utsläpp är vi ansvariga för av ren lathet? Hur mycket är det egentligen vi inte vet? Och HUR ska en familj överleva utan toapapper och pampersblöjor?!


Omdöme: Vi lever i ett minst sagt ohållbart samhälle rent miljömässigt, det kommer väl inte som en överraskning för de flesta människor. Men det problemet handlar också mycket om strukturer, system som vi människor blivit för vana vid för att ifrågasätta eller vilja vänja bort (överdriven köttkonsumtion, triljoner plastkassar i omlopp, etc. etc.). Ibland kan det vara intressant att se de systemen utmanade.

När Colin Beavan påbörjar projektet "No Impact Man" har han ingen aning om vad han ger sig in på. Han är inte påläst om miljöproblem, vet ingenting om varesig det lillas (sitt eget hushålls) eller det storas (New Yorks och till och med världens) del i utsläppsspiralen. Att han inte har någon aning gör det så tacksamt att läsa No Impact Man. Han leder en humoristiskt steg för steg genom processen mot 0% påverkan, precis som han gjorde med sin egen familj och till och med sig själv.

Poängen med boken är inte att man ska leva med 0% påverkan. Det är ett extremt levnadssätt som är orealistiskt för de allra flesta privilegierade människor, och som inte borde vara verkligt för resten. Men genom att ge sig på den överdriften lyckas Beavan komma till en hel del insikter om vårt samhälle idag, och framförallt sätt hur alla människor kan göra skillnad.

Betyg: På ett varmt, roligt och intelligent sätt tar journalisten Beavan med en på en engagerande resa genom soptunnan som är vårt samhälle. Han röjer inte från att berätta både det vackra (närheten och gemenskapen när TV:n åker ut genom fönstret!) eller det fula (frustrationen när man inte bara måste tvätta tygblöjor, utan även måste tvätta dem utan diskmaskin...). En sorts bok ALLA borde läsa. 

(Finns även som dokumentär! Har inte sett den men tror säkert den är bra!)

No Impact Man

2 comments:

  1. Å, tack för tipset! Det låter som en jätteintressant bok, måste genast kolla upp den. Tror det skulle kunna vara en perfekt läsning för vår bokklubb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att höra! Den är helt klart värd en läsning :)

      Delete