Sunday, September 14, 2014

Född fenomenal - Josephine Bornebusch

Albert upptäckte pappa och skrattade.
"Är det därför du inte svarat på mina fyrtio samtal?"
"Femtiosex."
"Det kan inte vara möjligt att jag ringt dig femtiosex gånger." 

Född Fenomenal är Ruts dagbok, inspirerad av Anne Franks dagbok Kitty. Ett dokument att lämna till eftervärlden.

Till en början följer den Ruts personlighet och tankemönster med "50 % Anne Frank, 30 % andra världskriget och 20 % lite nutida saker, som vad det blir till middag och sånt."

Men under tiden hon skriver dagbok håller hon också på att ändras som person: hon tvingas vara ledare i en resekommitté, bli kär - och kanske få åka till Amsterdam och se Anne Franks hus. Om hon spelar sina kort rätt.

Omdöme: Jag älskar verkligen tonen och personligheten som genomsyrar Ruts berättarröst! Det är precis vad man förväntar sig från en bok av Josephine Bornebusch, och man kommer rätt in i berättelsen och Ruts liv. Fakta och humor lyckas blandas på ett riktigt underhållande sätt.

Någonstans före mitten blev den dock väldigt seg, på gränsen till repetitiv, eftersom det kändes som om det inte rört sig alls från början av boken. Jag la ifrån mig boken i någon vecka där. Mitt största tips: ge inte upp här! Efter två-tre sega kapitel kastar sig storyn framåt i full fart igen, och det blir bara bättre och bättre.

Rut som berättare tyckte jag alltså väldigt, väldigt mycket om, men Rut som karaktär blev så där riktigt bra först i sista halvan. Då släppte hon taget lite av sin (enligt min tolkning) intalade bild av sig själv, slutade följa den, och bara slappnade av. Mycket mycket bättre! De andra bikaraktärerna, om än inte helrundade, är helt klart så särpräglade att man minns dem. Speciellt Ruts bror och bästa kompis skrattade man ofta åt.

Jag gillade också kärleksbeskrivningen som kändes väldigt vardaglig och realistisk, på ett sätt som får en att tänka; ja, det är ju sådär det ska gå till! Inget magiskt bok-hokus-pokus.

Betyg: Född fenomal utgör verkligen en (väldigt välkommen) bredd i den här genren av svensk ungdomsbok. Det är smart, ärligt, intressant men framförallt roligt. Rekommenderas verkligen!

Född fenomenal

2 comments:

  1. Jag tror att jag måste läsa den här alltså! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, gör det! Har inte sett så många recensioner på den (även om jag förstås kan ha missat några) så är nyfiken på vad andra tycker :)

      Delete