Thursday, July 3, 2014

The Dark Divine - Bree Despain

"You hated me that much?"

"No." I grabbed a branch and pulled myself up, my back still to him. "I missed you that much."

Daniel var Graces stora kärlek när de växte upp som barn. Efter en olycka som involverade hennes storebror lämnade han dock staden, och grannhuset stod tomt. Sedan dess har hon försökt förtränga minnet, eftersom Daniel är ett förbjudet samtalsämne hemma hos familjen.

Men hon har inte glömt. Speciellt inte eter att hon en dag plötsligt stirrar in i hans välbekanta ögon i skolan.  Frågan är bara varför Daniel kommit tillbaka? Och vad är det egentligen som händer i Rose Crest?


Omdöme: Det här är väl lite av vad jag skulle kalla "klassisk Paranormal Romance" i och med att den enkelt kan passas in i Twilight-mallen. Det betyder inte att handlingarna är exakt likadana, utan det är förstås stora skillnader, men stilen flyter ihop en aning. En duktig flicka som blir kär i... ja, det får ni väl upptäcka när ni läser boken, men även om det tar Grace mer än 200 sidor att upptäcka vad Daniel är kan jag lova att detsamma inte gäller för läsarna. Jag tänker därför redan nu rekommendera den här boken till de som gillar Paranormal Romance (YA) medan de som tröttnat på Twilight-stuket helt och hållet kanske borde låta bli.

Jag har absolut ingenting emot Paranormal Romance, och jag tyckte om boken. Karaktärerna varierade i kvalité, men handlingen hade driv och trots att man stött på samma historia hundra gånger om känns den här ändå fräsch.

Gällande karaktärerna finns det både plus och minus med huvudkaraktären Grace. Jag gillar vinkeln med att hon kommer från en "perfekt" pastorsfamilj och tvingas vara en förebild. Konstnärsdraget skiljer henne också från den typiska YA hjältinnan Bella-style - hon har något hon är riktigt bra på. Sedan hamnar hon väl lite i konflikt mellan att vara verklighetstrogen och bokhjältinna. Oftast när man letar efter hjältinnor i ungdomslitteratur vill man att de ska vara starka, självständiga osv - förebilder. Grace å andra sidan, kan jag tänka mig att många klagar på för att "hon visar en sned kvinnobild" eller något i den stilen, men såvitt jag kan se är hon verklighetstrogen för att vara en tonårstjej. Det är inte alla som klarar av att vara på topp hela tiden.

Daniel är, till skillnad från de flesta övernaturliga kärleksintressena, en bad boy. Och inte den sortens bad boy som snabbt faller i det vanliga träsket av blind avgudan för tjejen, som han älskar mer än något annat i hela världen osv osv. Man vet faktiskt aldrig riktigt var man har honom, för det känns som om ju mer man får veta om honom, desto mer hemligheter anar man. Jag tycker faktiskt om det, för det skapar mer djup i relationen, eftersom för mycket kärlek ibland kan göra karaktärer och deras känslor tomma.

Betyg: I The Dark Divine har alla YA Paranormal Romance-fans något att riktigt gotta sig i. En tidigare trygg småstadsmiljö, ett mysterium, en förödande lockelse mot en gåtfull barndomskärlek och en hjältinna som finner sig allt mer intrasslad i en helt ny värld.

The Dark Divine

5 comments:

 1. Boken verkar spännande! :D Du vet inte om den finns på svenska? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyvärr tror jag inte något svenskt förlag gett ut den :/

   Delete
  2. Åhh vad synd! Du kan inte ge förslag på någon liknande på svenska i typ samma genre? :)

   Delete
  3. Det känns som om 50% av alla böcker jag recenserat är av samma typ så jag "sortera" lite för att komma fram till några av de bättre. Gillar du idén med en Bad Boy skulle jag rekommendera Becca Fitzpatricks "Fallen Ängel" (dock gillade jag bara första boken i den serien). En annan bra, liknande bok, är "Helena" som på originalspråk heter "Starcrossed". Recension på den finns med på recensionslistan, har jag för mig!

   Delete
  4. Tack så mycket! Ska kolla upp böckerna! :D

   Delete