Wednesday, May 21, 2014

Vampire Kisses 1 & 2 - Ellen Schreiber

"I want a relationship I can finally sink my teeth into." - Alexander Sterling

Raven är en vampyrälskande goth-tjej som tyvärr råkar leva i en stad med smeknamnet "Dullsville". Det händer absolut ingenting roligt där, och det finns ingen som är som hon. Tills någon flyttar in i den gamla herrgården, vill säga. När Raven träffar Alexander Sterling är det kärlek vid första ögonkastet. Han är precis som hon, goth, och vampyrisk. Dessutom kommer han från Transylvanien, är hemskolad, och bara vaken på natten. Kan det bli bättre?

Omdöme: Den här serien finns också som en manga/grafisk serie, som jag läste för ett par år sedan. Med ett vagt minne av serien plockade jag upp själva boken och läste. Jag kan nu konstatera att handlingen i de respektive versionerna skiljer sig åt rejält, men karaktärerna var desamma så det blev samma känsla.

Min överhängande åsikt om den här boken är att den passat bättre som en TV-serie. En B TV-serie, åt såp-opera hållet, som rullar korta avsnitt dagen lång. Faktiskt är den skriven väldigt mycket som en sådan, och inte en roman. Varje kapitel påminner om avsnitt, och avslutas alltid med en knorr eller dramatiskt uppbyggnad. Väldigt stor TV-känsla. Det blir lite hackigt som bok, tyvärr. Dessutom fick jag lite problem med de övertydliga skämten i boken, som ofta inte var roliga, fastän det uppenbarligen var meningen att de skulle vara det.

Boken med omslaget ovan innehåller de första två böckerna i serien, Vampire Kisses och Vampire Coffins och medan de var väldigt lättsmälta, så höll inte storyn för mig hela vägen in i säsong bok tre. Den första var, inte särskilt förvånande, bäst av alla. Men idén är söt, det är lätt att tycka om både Raven och Alexander trots de kassa skämten, och precis som man kan fastna slötittande framför TV:n hela dagen kan man lätt spendera någon timme eller två till Vampire Kisses. Jag gillar att Raven skiljer sig helt och hållet från Bella-stereotypen.

En sak jag tyckte var inkonsekvent däremot, var att Raven, trots att hon älskat vampyrer hela sitt liv och drömmer om att bli en... vill avslöja Sterlings och sälja storyn till tidningar och TV när hon misstänker att de är vampyrer precis i början.

Vad tänkte de på när de på baksidan hade ett citat om att "Raven is the kind of Goth you can look up to". Tjejen bröt sig in i andras hus vid tre tillfällen och gjorde en massa andra halvkriminella och farliga saker, hur är det en förebild?

Betyg: En härligt dramafylld skildring av en väldigt annorlunda hjältinna. Eftersom jag inte är särskilt mycket för TV-tittande har jag ingen aning, men om man är van vid det formatet och inte gillar "vanliga" böcker, skulle jag nog rekommendera den här.

Vampire Kisses 

1 comment:

  1. Håller med dig! Omg det var så länge sen jag läste de böckerna...fast tror inte jag läste tredje boken? Håller med dig i allt faktiskt!!!!

    ReplyDelete