Sunday, March 23, 2014

World After - Susan Ee

I'm not usually a girl who hopes for a damsel-in-distress rescue but no 
matter the odds against it, this would be a freakin' fantastic time 
for Raffe to come and sweep me into the sky.Handling: Raffe tror att hon är död, "the resistance" tror att hon och hennes familj är monster och Penryn själv har svårt att veta vad hon ska tro om sin syster. Världen Efter har förvandlats till en mörkare plats än någonsin och det lugna liv Penryn drömt om är borta för alltid. Vad som än händer på fiendesidan verkar de, om än oavsiktligt, inte kunna låta henne vara ifred.

Omdöme: Nu har jag äntligen läst uppföljaren till Angelfall, och kan (med lättnad), avslöja att det här inte är en av de många trilogier där tvåan bara är en transportsträcka. Det blev aldrig tråkigt, aldrig utdraget, kändes aldrig onödigt. Efter att ha läst den här boken är jag grymt taggad för den avslutande delen!

"Världen Efter" är spännande, väldigt mörk, men ändå full av ljusa glimtar. Jag älskar till exempel tvillingarna, Raffes svärd, och, så klart... Raffe själv. Jag tror inte att jag behöver förklara mer än så. Penryn är fortfarande än så pass realistiskt badass som karaktär. Att hon ofta är så rädd att hon helst bara vill försvinna men ändå kastar sig in livsfarliga situationer är jättehäftigt. Dessutom gör kombinationen av lagom mycket känslor och självständighet henne till en bra balanserad karaktär. Varken för romantisk á la Bella Swan eller för likgiltig á la Katniss Everdeen. Hon gör aldrig något som får en att tänka: "men va? Varför? Nej, vad gör du!" och vi var på samma sida hela tiden. Det gick verkligen att förstå henne.

Handlingen är fartfylld men full av detaljer. Det ger en tid att utforska karaktärerna, men håller en på tårna hela tiden. Den stora änglakomplotten börjar både skingra sig och bli mer mystisk. Jag ser verkligen fram emot att se hur allt ska lösa sig i nästa bok.

Betyg: En post-apokalyptisk bok fylld med läskiga monster från labb, fientliga änglar, ett stort politiskt val och en modig, om än motvillig, hjältinna. För att inte tala om en heting i demonvingar.

The World After

1 comment: