Sunday, March 9, 2014

The Merlin Conspiracy - Diana Wynne Jones

"That's all very well," I said, "but what should we do?"

Finns en massa bilder till den här boken, den till vänster läste jag, den till höger tycker jag passar bäst.

Handling: Det är inte särskilt lätt att växa upp som häxa i ett ständigt kringresande hov. Inte blir det lättare av att ens enda vän råkar vara en rätt konstig pojke med in-och-utvänd magi. Ibland är det dock saker som att inte passa in, och att ha underliga vänner, som räddar en. När en ny Merlin väljs börjar underliga saker hända i Roddys hov - och hon och Grundo är de enda som verkar veta om det! Det verkar nästan som om allt och alla har något emot henne, för när hon ber om hjälp, får hon en ung tonårstrollkarl som aldrig tränat magi till hjälp. Nick. Problemet är bara att han inte ens befinner sig på samma värld som henne.

Omdöme: Det här är en riktigt rolig, härligt udda, och spännande middle grade-fantasy. Den har en fantasifull och simpelt komplex världsuppbyggnad, karaktärer man kan känna igen sig i, och det där färgglatt fartfulla som en fantasy för unga ska ha. Det enda negativa med hela boken var väl det här: det var inte Det levande slottet. De liknar inte ens varandra. Men när jag väl släppt det så gick det fort att komma in i boken och tycka om den.

Nick och Roddy är, om inte perfekta, åtminstone väldigt trevliga karaktärer. Vem älskar inte någon som heter Roddy? Hon är så härligt tjurig att jag inte kan låta bli att älska det. Nicks kapitel varierade i kvalité och vissa stack inte ut särskilt mycket, men Roddy och hennes kompis Grundo förbättrade boken väldigt, så det gjorde inget.

Det är också lite utav en deckare, det dyker hela tiden upp nya detaljer och samband som hjälper en att försöka gissa sig till slutet. Jag hade väldigt många teorier om allt möjligt, från vilken roll vilken karaktär ska ha till vad som kommer hända i slutet och hur de ska rädda världarnas magi. Tyvärr var det bara tre av mina c.a. fyrtio teorier som visade sig stämma. Med så virriga världar som hoppar mellan tid och rum finns det rum för många olika kombinationer och helt klart mycket kaos!

Favoritkaraktärer var nog elefanten Mini, Grundo och de otroligt jobbiga tvillingarna Isadora och Ilsabil. Älskar när det finns färgstarka bikaraktärer som faktiskt har egna personligheter.

Betyg: Gillar man middle grade-böcker ska man helt klart läsa den här. Eller om man är ute efter ett riktigt mästerverk, Jones andra bok Det levande slottet. Bara ett litet tips!

The merlin conspiracy

No comments:

Post a Comment