Wednesday, March 19, 2014

Lola and the Boy Next Door - Stephanie Perkins

Cricket Bell grins. "Hi, Lola."


Handling: Lola Nolan lever ett underbart liv med sina två härliga pappor, sin underbara bästa kompis och sin coola pojkvän. Eller nästan i alla fall. Hennes biologiska mamma kanske ställer till med lite trubbel ibland, och pojkvännen och papporna kanske inte riktigt går ihop... men allt är bra. Åtminstone fram tills familjen Bell flyttar tillbaka in i huset bredvid och Lola tvingas konfronteras med begravna minnen från tiden då Cricket Bell var en del av hennes liv.

Omdöme: Om ni har läst min rant om den här boken tror ni kanske att jag inte tyckte om den alls och fick kämpa mig igenom den, men det är inte alls sant. För det första kan vi väl alla komma överens om att Perkins är oändligt bra på att skriva swooniga tonårsböcker? Killarna är urgulliga, miljöbeskrivningarna får en att vilja köpa en biljett till Paris/San Fransisco med detsamma, dialogerna kan man nästan dö för.... jättebra med andra ord. För det andra så ändrade boken riktning åt hållet jag ville kapitlet efter att jag klagat så mycket. Jag vet inte om det var meningen, men jag tänker helt klart ta det som ett tecken på skickligt författarskap, för när vändningen kom tyckte jag att den var helt fantastisk. Det hade jag inte tyckt utan att ha spenderat flera kapitel av ilsket knorrande över Lolas omdöme.

Om man bortser från det där med omdömet tycker jag om Lola som karaktär. Att hon vågar stå ut och har så fenomenala outfits gör henne till en dröm som huvudperson. Sedan älskar jag hennes familj också, både de supermysiga papporna och hennes något instabila mamma. Främst av allt gillar jag förstås tvillingarna Bell (ja, båda två faktiskt) och det kommer antagligen inte som en överraskning att Cricket är hur underbar som helst. Jag tycker till och med bättre om honom än St. Clair tror jag.

Apropå honom var det så mysigt att "träffa" Anna och han igen. Älskar verkligen när författare låter sina karaktärer mötas över bokgränserna, så det blir som en familjär liten bokvärld. Vinnande koncept, säger jag bara!

Betyg: Swoon, swoon, swoon, undrar om Stephanie Perkins kan skriva ut sina underbara killkaraktärer ur böckerna? Skulle definitivt inte ha något emot att träffa Cricket i verkligheten. Letar ni efter en serie med söta YA-romanser rekommenderar jag definitivt den här.

Lola and the Boy Next Door

No comments:

Post a Comment