Saturday, March 15, 2014

Jane - April Lindner

"Let him unmake me into a thousand glittering
 pieces" / "Until reason trumpled fantasy."


Handling: Tänk dig en Jane Eyre född på 2000-talet. En ung konststudent med komplicerade hemförhållanden som söker jobb som nanny. Med sin likgiltighet för populärkulturen och kändisar blir hon det perfekta valet för en rätt udda anställning... hos rockstjärnan Nico Rathburn (läs: Mr. Rochester).

Omdöme: Jag älskar ju retellings i allmänhet och om det inte gäller sagor tycker jag att de brittiska klassikerna från Austen och Brontë gärna får fräschas upp lite. Stolthet och Fördom är kanske lite väl uttjatad vid det här laget, men Jane Eyre var riktigt spännande att läsa om i ny tappning! Precis som författaren själv hade jag lite svårt att få ihop det rent logistiskt, för det mesta som skapade dramat i originalboken har ingen motsvarighet idag. Men efter massor av pusslande på Lindners sida kan jag konstatera att: ja, det gick ju faktiskt!

Jag tycker hela romanen var skickligt skriven och framförallt skickligt utformad. De flesta av de allra viktigaste och mest älskade Jane Eyre-scenerna finns med, även om de är finurligt förnyade. Det bidrar till en hel del gissande över vem som föreställer vilken karaktär, hur det där och det där kommer gå till... med mera. Bara roligt.

Apropå karaktärer tyckte jag om både Jane och Nico Rathburn. I alla fall tills sista delen av boken. Jag gillar inte när karaktärer gör tvärvändningar i personligheten, även om kärlek förstås ursäktar det mesta. Men att en karaktär som  är känd för att vara förnuftig och eftertänksam plötsligt tillåter sig dras med på ett hastigt och hafsigt äventyr känns inte helt trovärdigt. Jag menar... (Spoiler, markera för att läsa!) om hon visste att Mr. Rathburn gifte sig med sin f.d. fru "on a whim" och att det äktenskapet gick uruselt, är det inte ett tecken på att de borde ta det lugnt för att vårda relationen? (Slut på spoiler.) Sen Nico själv... älskade honom i första delen av boken, då satsade författaren verkligen på hans personlighet. Sedan blev han lite mer tvådimensionell och knäpp. Maddy var bra hela vägen igenom å andra sidan, tack och lov!

Betyg: Gillar du kombinationen klassiker och rockstjärnor är det här definitivt boken för dig. Samma sak gäller för dig som älskar retellings. Romantik, glamour, galenskaper och en massa hemligheter. Det låter väl bra om något?

Jane 

1 comment:

  1. You can read this info if you want to know 5 Best Apps to Limit Screen Time. It's really important to know in modern world

    ReplyDelete