Saturday, December 14, 2013

Prao-vecka på Modernista Förlag

Jag har (som ni kanske vet) prao:at hos Modernista Förlag i en vecka nu under hösten. Tanken var att jag skulle skriva ett inlägg om det redan förra helgen, men sen kom skolan (och en himla massa prov) i vägen. Nu har det dock blivit dags!

Jag kan bara börja med att berätta att jag hade en supergrym vecka där på förlaget. Det var roligt, intressant, lärorikt och alla var så snälla och trevliga. Jag fick verkligen se och göra allt det jag velat, plus lite till. Får ni någon gång chansen att praoa hos ett förlag och är bokintresserade så tycker jag verkligen att ni ska göra det!

Så här fint såg det ut under torsdagsbazaaren.

Det finns massor av olika jobb på förlaget; folk som jobbar med avtal, ekonomi, formgivning, korrekturläsning, lagret, författarna, typning och ja... en himla massa saker helt enkelt. Jag fick inte prova på allt det där, men en hel del. I början var jag mest och sorterade böcker, satt med och tittade på de andra medan de arbetade, samt scannade in böcker. Men jag fick också ordna med en del post och gå ärenden (vilket som var lite krångligt, för jag hittar inte alls på Söder!) och det coolaste av allt: jag fick läsa ett manus skrivet av två amerikanska ungdomsförfattare, varav en är ganska känd, som inte ens kommit ut i USA än. Tror inte det passade Modernistas utgivning direkt, men det var en superhäftig sak att få göra.

Under veckan jag var där lärde jag mig massvis om utgivning och bokbranschen som jag inte visste tidigare. Det var jätteintressant att sitta med och lyssna medan de visade och förklarade delar av sina specifika arbetsområden och de svarade alltid på alla mina frågor. Jag hade jättemånga roliga och lärorika samtal om böcker i allmänhet och fick lite insidernews, haha ;)

Vill verkligen tacka för en fantastisk vecka, det var underbart! 

Har ni någon mer fråga om prao:en är det bara att kommentera! :)


2 comments:

  1. Så roligt att prao:a på ett förlag och på Modernista ännu sen (mitt favoritförlag)! :D Det skulle verkligen vara kul och intressant att få en inblick i vad ett förlag egentligen och det här cover ju upp lite. Så nyfiken man blir på de där manusen ;D

    ReplyDelete