Tuesday, February 11, 2014

Reboot - Amy Tintera

"Screaming is my very least favorite thing."

Handling: När Rebootarna först kom tyckte mänskligheten att de var något fantastiskt. Människor som återuppstod från de döda! Det var innan de upptäckte att en reboot faktiskt inte är samma person som innan de dött - ju längre tid mellan döden och rebooten desto mindre mänsklig blir man. Wren One-seventy-eight har det högsta numret av alla reboots. Efter 178 minuter som död har hon nästan inga känslor kvar. Åtminstone inte tills Callum Twenty-two "rekryteras". Han är praktiskt taget mänsklig med sina ynka 22 minuter, och kanske har han tillräckligt med känslor för dem båda? Frågan är bara om det är något positivt i en värld där reboots endast kan leva som förslavade soldater.

Omdöme: På bokomslaget finns ett citat från C.J. Redwine som lyder: "Riveting, fast-paced, and full of heart - I simply couldn't put it down." Jag tycker det är en riktigt bra beskrivning av boken, speciellt det där med fast-paced och full of heart.

Reboot är både gullig och spännande på samma gång. Det är kombinationen mellan starka, farliga One-seventy-eight och den oskyldiga och lite clueless Wren som gör det så himla bra. Speciellt i början blev det en riktigt härlig kombination och de första hundra sidorna rann förbi på ett supermysigt sätt. Sen var det en skicklig spänningsuppbyggnad som tog över resten av boken, sakta men säkert. Det händer saker hela tiden, utan att bli för mycket, och den tappar aldrig farten.

Konceptet med reboots var också häftigt. Precis i början föreställde jag mig nästan robotar (på grund av streckkoderna) eller zombier (på grund av den döda lukten o.s.v.) men ju längre in i boken man kan desto mänskligare blev de. Samtidigt gillar jag det faktum att Wren inte känner sig mänsklig och inte vill vara det heller.

I princip allting mellan Wren och Callum var jättegulligt. Han gjorde på något sätt alla scener så rätt, och dialogerna dem emellan var riktigt bra. Inte smart, men rätt. Karaktärsmässigt gillar jag också hur de förändras och utvecklas hela tiden.

Betyg: För att citera boken: "You shouldn't let the fact that you're badass go to waste" - "you" är i det här fallet boken. Läs den! (Rekommenderas till YA-läsare, gillar man generellt sådana böcker lär man gilla den här.)

Reboot

1 comment:

  1. SV: Absolut kan det i vissa sammanhang passa med svordomar, och jag förstår absolut hur du tänker!
    Men tycker också det är bra när man får se hur trött mamman är. Dock tycker jag att man kan visa det på annat sätt än att hon just verkligen säger att hon önskar att hon inte fått dottern. Det är just det som stör mig, att hon verkligen säger att hon önskar att hon inte fått Iene, det hade varit en helt annan sak om hon sagt att det var jobbigt och tar på hennes krafter att Iene är funktionshindrad men att hon fortfarande älskar henne.

    Tycker också det är riktigt kul, dessutom kanske en av anledningen till att hen skrev boken var för att väcka diskussion!

    ReplyDelete