Thursday, February 6, 2014

Kyss Mig Först - Lottie MogachHandling: Sedan Leilas mammas död har hon stannat inomhus med sin dator. Till en början var hennes nästintill enda kontakt med omvärlden spelet WOW, innan hon engagerade sig på online forumet Red Pill. Ägaren till forumet tar en dag kontakt med Leila personligen och genom honom får hon lära känna Tess. Två personer på varsin sida om en datorskärm. Ett annorlunda uppdrag tar sin början.

Omdöme: Jag skrev värsta recensionen kvällen efter att jag läst ut Kyss Mig Först, som jag blev väldigt nöjd med, och var därför mer än lovligt missnöjd när jag direkt efter råkade radera den. Sådant händer faktiskt. Sedan var jag lite för frustrerad för att orka skriva om den, så det har gått ett tag, men jag ska försöka komma ihåg vad jag egentligen tyckte om boken.

Kyss mig först växlade från att vara spännande till att bli sorglig till att bli mysig till att bli jobbig och tillbaka igen, runt runt runt ett par varv. Jag kände så igen mig i Leilas första förälskelse, alla känslorna och tankarna där satt klockrent. Hur jag kände igen mig i henne som karaktär däremot varierade lite. Ibland gillade jag det mer logiska sättet hon tänkte på och ibland tyckte jag att hon betedde sig dumt eller känslokallt. Framemot slutet, när hon kom ut i "riktiga världen" så blev klyftan lite större, för att sedan sluta sig igen precis i slutet.

Det fanns många intressanta tankegångar i den här boken och jag gillar själva idén, den kändes smart, originell och väldigt nu. Vilket som i och för sig innebär att den inte kommer hålla relevansfaktorn så där jättemånga år, men fortfarande väldigt positivt. Vem som än sa att det skrevs för lite om sociala  medier i samtida böcker (läste det i en artikel ur SvD Kultur tror jag) borde läsa den här boken.

Betyg: Intressant, tankeväckande och väldigt samtida bok. Gick snabbt och enkelt att läsa!

Kyss mig först

1 comment:

  1. SV: Nej man behöver absolut inte censurera saker som är hemska och om det var så recensionen uppfattades så ber jag om ursäkt. Balladen om en bruten näsa som jag skrev om i samma inlägg är precis lika hemsk och den är jättebra. Men det är för att jag tycker den är skriven på ett bättre sätt.

    Trötta mammor är helt okej det med, men en mamma som önskar att hon inte vill ha sin funktionshindrade dotter är inte okej. Vad ger det ut för signaler? Speciellt för barn som läser som har syskon som är det. Men nej jag tycker inte det ska vara svordomar i böcker. Ja det används på TV men måste även böcker säga att det är okej? För människor ser på litteratur som något mer seriöst än TV och säger man då att det är okej kommer fler att tycka det. Men mest ogillar jag det eftersom att det förstör språket. Dessutom ser jag inget pedagogiskt värde att använda svordomar.

    ReplyDelete