Friday, November 22, 2013

Vi är inte sådana som i slutet får varandra - Katarina Sandberg


"Finns inget sorgligare än att vakna naken utan någon bredvid"
Handling: Cassiopeja Larsson vet inte riktigt vem hon är. Visserligen juriststudent med prettokompisar (som är ganska trevliga), en fin andrahandslägenhet och en längtan att bli något stort. Men också någon som sitter och skriver brev till Sveriges första och enda astronaut för att få svar på sina frågor. När hon träffar Casper två trappor upp inser hon att hon kanske snart också är någon som möter kärleken för första gången. Om den verkligen finns, vill säga.

Omdöme: Åh, vilket jäkla fint språk! Jag var kär igenom hela boken, förälskade mig i berättarstilen redan på de första tre sidorna och var sedan fast. Sandberg leker verkligen med språket, vrider och vänder på det tills det blir helt unikt och underbart. Det är som att sitta och läsa poesi, fast ändå inte. Rekommenderas verkligen, ta chansen och bara njut av en riktig språkupplevelse.

Helt ärligt tror jag att berättarstilen på sätt och vis dämpade vissa andra viktigare faktorer. Till exempel känner jag inte riktigt att man fick lära känna de andra karaktärerna, för även om jag förstår hela Casper och Cassiopejas relation fullt och fast hela tiden, så har jag bara en vag bild av honom. Jag får liksom känslan karaktärerna väcker hos Cassiopeja serverad åt mig, men kan inte själv bilda mig en egen åsikt om dem och deras personligheter. Men Vi är inte sådana som i slutet får varandra var som sagt fortfarande riktigt, riktigt bra.

Cassiopeja älskade jag verkligen. Rösten och känslan och allt. Bilden jag själv fick av Casper växlade, för han var lite som en mystisk varelse som ändrade form och skepnad hela tiden (kändes det som), men i början tyckte jag om honom i alla fall. Upplevde samma fladder i bröstet som Cassiopeja. Nästbästa karaktären var förstås Agnes. Hon verkar som en riktigt cool person, men kanske inte någon jag själv skulle vilja vara kompis med.

Betyg: Som sagt: En riktigt underbart häftig språkupplevelse, det blir svenska språket på ett sätt man nästan aldrig sett det förut. Läste, älskade, och inspirerades. 4.8 av 5.


1 comment: