Friday, July 7, 2017

Uprooted - Naomi Novik


Our Dragon doesn't eat the girls he takes, no matter what stories they tell outside our valley. We hear them sometimes, from travelers passing through. They talk as though we were doing human sacrifice, and he were a real dragon.

Agnieszka bor i byn Dvernik, i dalen närmast den mystiska och blodtörstiga Skogen. Allt som skyddar folket i dalen från Skogens ondska är trollkarlen the Dragon. Vart tionde år väljer han ut en flicka från dalen till sitt vita torn, vilket förändrar dem för alltid. Agnieszka och hennes familj har alltid vetat att vackra Kasia, den bästa vännen, kommer bli tagen. Men när dagen väl kommer är det inte Kasia som Draken väljer.


Omdöme: Åh vad jag älskar den här boken! Den var fantastisk från början till slut, och jag hoppas verkligen att den tar sig till Sverige, så att fler kan läsa den. Jag älskade språket, karaktärerna, premissen, världen, och så vidare, och så vidare (ni fattar!). Ellen DeGeneres står dessutom som producent om den blir film, så hur mycket bättre kan det bli?!

Novik har ett språk som verkligen låter sig själv ta tid och följer sin egen rytm. Det gjorde att texten ibland fick nyanser som jag fick läsa två gånger för att få ordning på, men det gjorde också att man som läsare blir helt invävd i berättelsen. Uprooted gjorde för mig det som fantasy ultimat ska göra, den där upplevelsen av att man helt enkelt kliver in i världen tillsammans med karaktärerna.

Polsk folktro väger tungt i boken, vilket jag älskar. Det ger allting mer djup och man märker verkligen hur det är skrivet med kärlek, som ett led i en lång berättartradition. På sätt och vis för Novik vidare sin mammas berättelser till sin dotter, som hon skriver i efterordet. Jag kan knappt något alls om polsk eller slavisk kultur, men känner igen en del av stämningen från de svenska folksagorna och kan inte låta bli att dras med.

Sen älskar jag förstås också Agnieszka och the Dragon (i all hans snobbighet), och jag gillar verkligen systerskapet mellan Agnieszka och Kasia. Men häftigast var nog själva idén med the Woods, och hur skickligt och dynamiskt Novik bygger upp den. Samt de två olika sorternas magi, och sättet de interagerar på, det tyckte jag verkligen var fint.

Betyg: Storrekommenderas! Är du lite avig när det kommer till "poetiskt" språk kanske du får känna dig fram lite försiktigt, men jag blev verkligen kär. Uprooted är som en bubbla man helt enkelt inte vill kliva ut ur. Jag sträckläste i sängen över två dagar och ville inte släppa taget (istället satt jag och läste om partier flera gånger innan jag kände mig redo).

Uprooted

5 comments:

 1. Hej Amanda! Angående mönstring; ska vara ärlig och säga att jag inte har 100% koll, men eftersom att det är en plikt som återinförts så kan du inte tacka nej eller vägra för då bryter du mot lagen. Med det sagt kommer de ju ändå prioritera dem med ett intresse för att göra utbildningen. Jag ska försöka tänka om mina framtidsplaner nu när detta uppkommit ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det förstås! Hoppas allting löser sig på ett sätt som känns bra för dig, i alla fall!

   Delete
 2. Å, roligt tips! Jag älskade hennes "Temeraire" men blev alltmer besviken på den serien efter varje ny bok, men den här låter ju bra igen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har faktiskt inte läst "Temeraire" utav blev sugen på att göra det efter denna. Men om de blir sämre och sämre allteftersom kanske jag avvaktar lite ;) Denna rekommenderar jag dock definitivt!

   Delete
 3. I am sure that on https://dissertationowl.com/blog/writing-dissertation-conclusion you will learn more about Dissertation Conclusion writing. It will help you to achieve success

  ReplyDelete