Monday, July 20, 2015

Enklav - Ann Aguirre

Twist nickade mot mig. "Det här är din nya partner. Silke har rankat henne på första plats i sin grupp."
  "Jaså?" Tåligs röst lät egendomlig.
  Jag mötte hans blick och höjde på hakan. Han får inte tro att jag är rädd för honom. "Ja. Jag fick tio av tio på kastprovet."
  Han granskade mig med en föraktfull blick. "Du är klen."
  "Och du är snabb att döma."

Ovan jord är New York närmast ödelagt, härjat av pesten. Under jord gömmer sig människor i tunnelbanan. De har glömt solljus, seder och bruk. Lever på egna regler där de äldste bestämmer allt och rädslan härjar. Spadertvå har kämpat för att få bli jägarinna istället för avlare. Men hennes nya liv (och nya partner) blir inte som hon tänkt sig.

Omdöme: Det här är en sådan där bok man har "seen around" väldigt väldigt länge. Lokala bibblans engelska exemplar har jag till exempel vägt i handen flera gånger, men alltid tänkt naah, det blir nog något annat. Men redan så där trettio sidor in var nästan det enda jag kunde tänka varför har jag inte läst den här förut?! 

Av någon anledning förväntade jag mig zombier bekämpade med stål av rädda ungdomar i storstadsmiljö. Ni vet, de där som lämnats kvar utan förklaring, eftersom alla vuxna dog för si så där fem år sedan. Det är en berättelse jag verkligen tröttnat på. I verklighetens Enklav däremot möts man av en välutvecklad dystopi (då syftar jag på ordagrann bemärkelse och inte genre) med tuffa men samtidigt älskvärda karaktärer och ett rafflande driv.

Jag tycker verkligen om Spadertvå och Tålig. Älskar hur de försöker anpassa sig till varandra och samhället, hur båda går igenom personlig utveckling under bokens gång och att man kan se hur de formats och av vad. Jag är också väldigt nyfiken på vad som händer i nästa del och vad Aguirre tänker göra med sin dystopiska värld. En sak kan jag vara ganska säker på: det kommer bli spännande, och det kommer att bli bra.

Betyg: Rekommenderas! Spännande läsning för de som älskar YA dystopier, överlevnadsberättelser och hjältinnor som kan hold their own i en fight. Lite kärlek kan det förstås också bjudas på. Och någon sorts zombier?

Enklav

2 comments:

  1. Kul, jag gillade den också. :-)

    ReplyDelete
  2. Svar: Haha jag förstår~ Finns en hel del böcker vars brister jag inte märkte förrän jag läste andras recensioner x)

    Och ja jag älskar hennes recensioner xDD

    ReplyDelete