Tuesday, October 8, 2013

Vi måste sluta ses på det här sättet - Lisa Bjärbo & Johanna Lindbäck

"Jag kan inte hänga med er på måndag, för jag ska på dejt. Med vår typ lärare"Handling: Hanna är arton år, trött på gymnasiet och helt uppfylld med drömmen att flytta till Paris efter studenten. Hon har till och med börjat räkna dagarna redan. En kväll träffar hon Jens vid en bar. Han är tjugofyra, precis separerad och har en gullig tvååring som väntar på honom hemma. För de två väntar en massa tillfällen att ses på sätt de kanske inte borde.

Omdöme: Jag har ju följt Lisas och Johannas gemensamma blogg sen den startade och gillade verkligen den lilla inblicken man fick i hur det funkar som författare, både tips när man skriver tillsammans och små detaljer om vad som sedan väntade på förlaget. Riktigt kul. Men om jag ska vara ärlig tänkte jag faktiskt inte läsa själva boken när den kom ut, för jag kände mig så himla stressad med allt skolarbete att jag bara inte orkade. Fast sen läste jag några av deras små "tjuvläsnings" inlägg på bloggen. Vid det fjärde insåg jag att, nej, jag måste nog ha den där boken i alla fall.

VMSSPDHS finns som e-bok, vilket jag verkligen rekommenderar om man har t. ex. iPhone eller läsplatta. Det är en riktigt mysig bok att läsa på bussen, jag lovar. Den är hela tiden lätt att komma tillbaka in i och det händer precis lagom mycket spännande/roliga/jobbiga saker för att man ska kvickna till under bussturen på morgonen.

Hanna och Jens som karaktärer var kanske inga favoriter, de kändes visserligen väldigt verkliga, som någon som kunde existera på riktigt, men de blev inte direkt mina bästa kompisar under resan. Däremot gillade jag verkligen Jens "gamla familj", hans f.d. sambo Kajsa och deras lilla dotter Rut. Jättesöta båda två.

Det bästa med den här boken, enligt mig, var nog faktiskt slutet. En bra bok ska ha ett bra slut som man faktiskt gillar, för det är det man kommer ihåg som bäst efteråt. Någonstans strax efter mitten av boken kände jag (Spoiler varning! Markera för att läsa) att jag helst bara ville att de skulle göra slut så att Hanna kunde flytta till Paris och att Jens fick komma vidare eller något. För mig kändes deras förhållande nämligen inte särskilt starkt just där och då, vilket som inte är ultimat. Man ska ju vilja att huvudkaraktärerna ska få vara tillsammans, det är ju det som är grejen. (Slut på spoilern!) Därför blev jag så himla glad när Johanna och Lisa avslutade boken som det gjorde, det blev som jag ville, fast ännu bättre!

Betyg: Inte min favoritbok med författarna, men definitivt inte dålig heller. En väldigt pirrigt mysig bok men som samtidigt hade vuxnare element med, vilket ger den stora pluspoäng. 3.5 av 5.

2 comments:

  1. Superfint att du vill vara med, ska först analysera din blogg noggrant, recensera den och sedan få den att passa in "bloggschemat" så är den ute på någon vecka/liknande, kontaktar dig när den finns ute! :)
    Eftersom att du var fyra med att kommentera inlägget så kommer din recension lite senare från det att det första släppts, men det kommer, stay tuned! :)

    ReplyDelete