Saturday, March 9, 2013

Varma Kroppar - Isaac Marion


Handling: Zombier har inga känslor - om de inte äter av din hjärna. 

Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen - men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv. Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever. Den unge mannens känslor blir som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar honom för alltid.


Omdöme: Så där ja, nu var det gjort. Jag har läst min första "riktiga" zombiebok. Och även om vissa detaljer med zombieutstyrelsen var lite osmickrande (kändes till exempel trevligt att veta att de flestas läppar ruttnat bort) så var det faktiskt en ganska mysig bok. Inte ens det faktum att huvudpersonen var en zombie själv förstörde känslan, för medan R bara kunde säga enstaka ord så tänkte han desto mer.

Varma Kroppar är på sätt och vis en paranormal romance för den handlar åtminstone ganska mycket om kärlek och medan Julie är en vanlig tjej är R en zombie. Men det märks verkligen att den är skriven av en kille, Dels får boken ett litet annorlunda fokus där kärleken känns mindre världsstormande men ändå ganska viktig men sedan är det mycket om berättarrösten i allmänhet.

Något jag tycker är roligt med Varma Kroppar är hela "Romeo och Juliet" temat. Några av de är ganska obvious, Julie är Juliet, R är Romeo, M är Mercutio och jag gissar att Nora är "The Nurse" (Jag läste en väldigt förkortad och förenklad variant i sexan så jag är inte expert direkt). Men annat än relations och namnmässigt följer inte Varma Kroppar, vilket som är ganska skönt. Det är helt klart en modern zombieberättelse och inte en tragisk kärlekshistoria man redan vet slutet på.

Min favoritkaraktär var Nora, Juliets kompis, som för det mesta är ganska rolig och lite excentrisk. Sedan kommer R's "barn", som är två barnzombier han ska lära upp och beskydda i början i boken. De är inte med särskilt mycket alls, men jag gillade tanken och hur de på sätt och vis hjälper till att förändra R. Den senare är också bra, han har en (för det mesta) rolig röst och är förvånansvärt gullig för att vara en zombie.

Betyg: En ganska varm bok fylld med lite zombiehumor, halvtorkade hjärnor, döda pojkvänner och hoppet om en bättre  framtid. Spänningen var kanske inte alltid på topp, men det var inget som störde. 3.5-4 av 5.


Varma Kroppar (Mix Förlag) - Tack för boken!

No comments:

Post a Comment