Tuesday, March 19, 2013

Mycket Mer än Så - Sarah Dessen

Auden har alltid varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Men hon känner sig instängd av alla krav, hon har inga vänner och har inte sovit en hel natt på flera år. 

Innan hon ska börja på college får hon ett erbjudande om att tillbringa sommaren hos sin pappa och hans nya familj i en liten stad vid kusten. Där börjar hon jobba i sin bonusmammas klädbutik och får lära sig allt om det sociala spelet; hur tjejer pratar och beter sig, om vänskap och kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna. Tillsammans ger de sig ut på uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan en nära väns död. 
Det blir sommaren när allt förändras. 

Omdöme: Okej, alla Dessen-böckerna är mysiga men det här är nog min favorit hittills. Jag tror att en av de stora skillnaderna är Auden själv - jag gillar visserligen både Macy och McLean från Du glömde säga hej då och Mitt Perfekta Liv, men Auden är på något sätt mycket mer självsäker, utan att vara ofelbar. McLean hade ett problem med att vara sig själv, Macy låtsades vara den hennes mamma ville och båda hade en massa personliga störningar som de inte riktigt lyckats reda ut. Auden däremot vet ungefär vad hon vill göra och vem hon är. Visst, hon kanske inte hade någon särskilt rolig barndom och kanske missade hon en hel del Highschool-fester, men det var inget som åt upp henne direkt. Och när hon vill ha lite förändring? Då tar hon tag i det och ger sig ut på ett "äventyr" helt själv. 

Något jag gillar med Mycket Mer Än Så är hur Auden är uppe nästan hela nätterna. Dessen får det att framstå som något ganska litet och ganska vanligt och på något sätt blir det bara väldigt mysigt. 

Precis som vanligt har familjen, nya vänner och ett miljöombyte ganska stor plats i handlingen. Auden har det lite jobbigt hos sin pappas nya familj där babyn Thisbe är enormt krävande, styvmamman ett vrak och hennes pappa plågsamt frånvarande. Thisbe är verkligen enormt gullig för att vara så störande dock, hon öppnar för bra händelser och insikter i hela boken. På kompissidan är det en ganska motvillig vänskap som växer fram mellan Auden och de tre tjejerna som jobbar i styvmammans affär. Ingen av dem är den sortens person hon normalt skulle umgås med och i början är hon alldeles för upptagen med deras brister för att upptäcka deras personligheter, men jag gillar hur de blir tajtare och tajtare genom bokens gång. 

Sist men inte minst i en sådan här  bok: kärleken. Det här är nog den andra stora faktorn till varför jag gillar Mycket Mer Än Så så mycket. I de två andra svenska Dessen-böckerna (SPOILER?) tar det väldigt lång tid innan kärleken går från "vi vet båda att vi gillar varandra, fast vet inte hur vi ska ta tag i det" till kyss-stadiumet, men här märker man verkligen att det är något på gång och man får följa deras försök lite längre. Eli är också riktigt gullig och cool och jag tycker han hanterar allt på ett bra sätt. Han och Auden är riktigt gulliga tillsammans.

Betyg: En av årets mysigaste kärleksböcker, med en riktigt sommarkänsla vilket som behövs i det här slaskvädret! Rekommenderas till alla som gillar tonårskärlek men som gärna vill ha viktigare budskap m.m i boken. Passar bra till folk som inte läser ofta också!

Mycket Mer Än Så

1 comment:

  1. Den är också min favorit av Dessens böcker (strunta i det faktum att jag bara har läst två...)

    ReplyDelete