Saturday, March 18, 2017

Döden i Skuggmyra - Elsie Petrén

"Jag har nu pratat med alla Harrys söner", sa Tobbe. "Tyvärr är det så att... Harry har... dött."
  "Va?!" utropade Selma och såg förtvivlad ut. "Varför då?"
  "Allt tyder på att han dog av ett ovanligt kraftigt epilepsianfall", sa Tobbe. "Han var ju dessutom åttio år..."

Det är sommarlov när Selma, Tim och Marvin hittar Selmas granne Harry avsvimmad i trädgården. De vuxna säger att Harry dött av ett epilepsianfall, men kompisarna är inte lika säkra... Varför har Harrys tre söner blivit så osams med både honom och varandra, och vad är det egentligen för pengar de snackar om? Kan Harry till och med ha blivit mördad?


Omdöme: Åh vilken positiv överraskning! Boken är riktad till mellanåldern (9 till 12 ungefär) och gav mig direkt samma känsla som de fantastiska deckarna jag själv läste i slukaråldern (Lasse-Maja, Laura Trenter, tvillingarna Petrini!).

Det som verkligen lyfter Döden i Skuggmyra är dynamiken mellan huvudpersonerna. Speciellt just rivaliteten och osäkerheten hos Tim och Marvin, som brottas med deras nya kompisformation som trio: Tim gillar inte att behöva dela Selma med någon och Marvin är rädd för att hamna utanför, nu när hans egen bästis är bortrest. Fast bäst av allt är nog coola Selma som bara kör på utan att tycka det är konstigt alls att de ska hänga alla tre.

Sedan var själva mysteriet precis så som man vill att det ska vara, kompisarna lyckas med nyfikenhet och list upptäcka skurkarna och det hela trappas upp till en superspännande upplösning. Jag kan avslöja att det innehåller en biljakt, en stentuff mormor, och en maffig sportbil. Plus ett par korkade poliser, så klart.

Betyg: Storrekommenderar verkligen den här deckaren för mellanåldern! Härligt kompisgäng, spännande mysterium och rejält bladvändartempo när storyn väl tar fart. Allt det man letar efter i en mysdeckare!

Döden i Skuggmyra

No comments:

Post a Comment