Tuesday, March 8, 2016

Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichie


Whoops! Laddade upp en helt annan recension för en halvtimme sedan, innan jag kom på att det är internationella kvinnodagen idag och att det ju så klart vore roligt och passande att skriva om något mer feministiskt. Så det blir en helomvändning.

I min skola (Katedralskolan i Uppsala, underbar!) finns det ett fantastiskt engagemang för feminism och jämställdhet. Hela den här veckan anordnar till exempel föreningarna Feminister på Katte och People of Colour Katedral en Feministfestival. 

Just idag har elevkåren även haft visning av Fröken Frimans krig, det har funnits frågesporter och en mindre utställning i glasentrén. Så dagen har spenderats till att hylla kvinnor och icke-män, men även till att titta tillbaka på feminismens (och kvinnornas) historia.

Men det är (förstås) inte bara min skola som har gjort suveräna satsningar på den fronten. Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Teskedsorden, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers Förlag tog även ett superinitiativ i vintras:

De delade ut Alla borde vara feminister gratis till ALLA åk 2 elever på gymnasiet i hela Sverige. 

Hur fantastiskt är inte det? Jag hoppas att det öppnade upp till många intressanta klassamtal landet över. 

Boken är väldigt liten och kort (56 sidor ungefär) och baserad på ett TED-talk-föredrag Chimamanda Ngozi Adichie höll 2012 om feminism. Den handlar om hennes egna erfarenhet kring feminism (när hon var liten och det förknippades med terrorism, eller när hon är på restaurang i sitt hemland och inte blir tilltalad ifall det finns en man med i sällskapet, till exempel) på ett intelligent, intressant och varmt sätt. Rekommenderas!

Den här dagen får mig även att tänka på En bön för de stulna som jag precis läst färdigt, om Ladydi som växer upp i Mexiko, där flickor "görs fula" för att de inte ska stjälas som sexslavar. Den var otroligt, otroligt bra. Recension kommer förhoppningsvis snart.

2 comments:

 1. Varför tar inte FI upp detta?
  Den stora orättvisan är att män lever kortare än
  kvinnor i genomsnitt.
  Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.

  ReplyDelete
 2. Varför tar inte FI upp detta?
  Den stora orättvisan är att män lever kortare än
  kvinnor i genomsnitt.
  Dubbelt så många män tar livet av sig än kvinnor.

  ReplyDelete