Friday, March 11, 2016

Enkel biljett till nattens ände - Johan Frick

Käraste barn, sa min fader, du har fått en gåva och den ska du förvalta. Bege dig till Nouveau Versailles, gå rymdfartsakademin och ta examen så får du snart ett bra jobb och kan skicka hem pengar till dina fattiga föräldrar. Käraste barn, sa min moder, lyssna inte på din dumme far. Nouveau Versailles kommer att äta upp dig och spotta ut benen. Nej, du ska bege dig till Nueva Tortuga, som vissa kallar piraternas stad, och där ska du söka din lycka. Där kan en ensam kvinna vara fri och leva efter eget sinne. 
  (...)
  Jag borde ha lyssnat på henne, men det gjorde jag inte. Jag litade på min dumme far.

- Ur Det stora svarta


Omdöme: När förlaget skickade Enkel biljett till nattens ände till mig beskrev dem den som en "blivande klassiker". Det kan man ju aldrig veta säkert, men jag är helt övertygad att Johan Frick hade det i sig att skriva en, och när den sista berättelsen tog slut kändes det väldigt sorgligt att han inte fick möjlighet att utvidga sitt fantastiska rymdnoir-universum längre än med Enkel biljett till nattens ände.

Just världsbildningen var jag otroligt imponerad av, vilket förstås är poängen när det kommer till science fiction. Det finns så mycket stämning laddad i miljöerna och personerna som bor i "den nya världen" som stämmer an med saker från vår egen värld men samtidigt är något helt eget. Jag älskar också hur Frick skriver så att man riktigt kan känna musiken i berättelserna. För att inte tala om bilderna som väcks - "tusenskönor och skuggpojkar", gulskjortor, privatdetektiver och gangsters... Allt i jazzig rymdnoir!

När jag läste början av den allra första novellen/delen i samlingen var jag inte helt fast. Jag hade lite svårt att sätta mig in i den nya världen med xenotech och allt vad det innebar, och just de karaktärerna var inte mina favoriter. Men allteftersom vidgades Fricks värld, med nya karaktärer, miljöer och scenarion, och jag blev helt kär. I novellerna nystas Nouvea Versailles historia upp baklänges och öppnar upp världen för läsaren på ett otroligt skickligt sätt som får en att hela tiden längta efter mer, mer, mer! De var också väldigt emotionellt fina på sina ställen.

Betyg: Jag fick rec-ex:et som e-bok men köpte sedan även hem den i fysiskt format. Det är något med stämningen och känsloladdningen i samlingen som gör den svår att lägga ifrån sig, till och med när man läst färdigt den. Jag har en känsla av att jag kommer bläddra i den många gånger, nu när jag har den i bokhyllan.

2 comments:

  1. Hejsan ! mitt namn är Liza och jag har ett segment på min blogg (iregnet) som heter Mer kärlek åt bokbloggare och det skulle vara väldigt roligt att ha dig med där ! Idén går ut på att en bloggare besvarar 20 st frågor om bokbloggandet och läsandet och jag publicerar de svaren varje lördag. En blandning på en tag och ett gästinlägg typ. Så får dina läsare kanske veta lite mer om dig och så har du chansen att locka nya läsare till din blogg också. Hör gärna av dig om du är intresserad så mailar jag frågorna och lite mer info åt dig ^^ kram !

    ReplyDelete
  2. What do you think about home education? Is this a good idea? I brought you this https://pro-homework-help.com/blog/homeschooling-pros-and-cons

    ReplyDelete