Saturday, September 20, 2014

Skrivtips: skriva till musik

Det här med att skriva till musik är på intet sätt något nytt, det vet jag förstås. Men det finns ju lite olika knep för hur man ska tänka när man väljer den där musiken, som kanske fungerar olika för person till person eller projekt till projekt. Jag tänkte skriva ner några tips/varianter jag hört, men om ni kan något annat, dela gärna med er!


1) Sätt på din egna favoritmusik

Det här är helt klart den snabbaste varianten. Man behöver inte slösa tid på att leta låtar, utan kan bara klicka igång en spellista direkt och köra på. Nackdelen kan ju vara att låtarna oftast inte hör ihop varken när det kommer till stämning eller takt och tempo, vilket kan göra skrivandet lite lösryckt. Är det ens absoluta favoritlåtar kanske det också är lite svårt att koncentrera sig.



2) Spela en och samma låt, som passar scenen du skriver, på repeat

Den här kör jag ibland, oftast när jag börjat med variant 1 och sen hittat en låt som passade perfekt. Fördelarna är ju att det blir enhetligt och känsloladdat, plus att låten, eftersom den är konstant, inte kommer distrahera särskilt mycket. Nackdelen är ju att man kan tröttna på den helt och hållet.



3) Sätta ihop en spellista till just ditt manus

De som är riktiga musikvetare brukar köra med den här, från vad jag sett. Själv känner jag inte att jag har tillräckligt bra minne av låtar för att kunna matcha dem till min story, för att inte tala om att det tar evigheter. Risken är alltså att man fastnar med att leta låtar istället för att skriva.



4) Välja ett soundtrack som passar din bok

Den här varianten fick jag höra talas om nyligen, och jag blev faktiskt väldigt nyfiken på det. Fördelen med det ska vara att de flesta soundtrack har både lugna, glada, sorgliga, dramatiska (etc,) låtar som alla går i samma stil.  Det ska helt enkelt hjälpa författaren att hålla samma ton igenom hela manuset. Jätteintressant tycker jag! Tyvärr är 90% av alla mina favoritsoundtrack från Marvel-filmer, och jag skriver ingenting som är så actionpackat att det riktigt passar hittills.

3 comments:

  1. Svar: Första delen hittar du här: https://www.youtube.com/watch?v=gcksTYT0LkM och de andra delarna hittar du lätt bland användarens uppladdade videor. Hoppas du gillar! :)

    ReplyDelete
  2. Juno soundtracket tycker jag är jättebra och till det blir jag liksom automatiskt kreativ. Annars brukar jag köra på att sätta på en artist på shuffle och hoppas på det bästa ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ja, ibland lyckas det ju till och med bli riktigt bra på det sättet! :D

      Delete