Tuesday, July 2, 2013

Kontrollerande och våldsamma pojkvänner i mainstream-böcker

Jag var ju med i Street Teamet som Kalla Kulor Förlag ordnade för sin bok "Underbara Helvete" (vilket som var jätteroligt, förresten, jag gillar när förlag hittar på roliga sätt att involvera bloggare) för ett tag sedan. Själv tycker jag om boken, även om jag förstår att man får ta det med en nypa salt. Många andra såg dock stora problem med boken och oroades över att bl. a tonårstjejer skulle komma att läsa den. Varför? Jo, på grund av den missvisande bilden att en våldsam och kontrollerande man ska vara "romantisk".

Det här är något jag diskuterat med några av mina kompisar sedan dess, men också sett på lite videor om (ja, jag vet, youtube igen). Så jag tänkte ta upp tre exempel utav böcker jag läst. Underbara Helvete, 50 shades of Grey och Twilight. Om ni vill kan ni gå in på den här sidan och jämföra lite.

Travis Maddox - Svartsjuk och våldsam
Det mest uppenbara när man läser den här boken är kanske hur våldsam Travis är. Han har inga problem med att slå ner folk när han blir arg, eller halvt demolera sin lägenhet i sin förtvivlan. Detta i sig är ju ett litet varningstecken. Sedan är han otroligt svartsjuk - Abby får helst inte prata med andra killar på t. ex baren och när hon dejtar en annan kille försöker han gång på gång komma emellan.

Han har också mindre synliga, men lika stora "varningstecken". Till exempel....

 • sätter han Abby på en piedestal. Hon är den bästa tjejen som finns, hon får honom att må bättre etc. Det här låter jättegulligt och romantiskt men är ett sätt att kontrollera tjejen, bl. a genom att kanske ge henne skuldkänslor. Om hon försöker lämna killen blir han trots allt offret i allas ögon (vi ser lite smakprov på det här i boken). 
 • Vill han flytta ihop eller gifta sig väldigt tidigt i relationen, så att han kan "äga" tjejen. 
 • Han kan också köpa stora och överflödiga gåvor när han gjort något fel, så att tjejen inte ska lämna honom, för att sedan falla tillbaka i kontrollspåret. (Ni som läst boken kanske vet vad jag syftar på?)

(MEN FÖR ALLDEL, läs boken ändå! Jag säger inte alls att den är dålig, jag gillar den ju själv, jag tycker bara att man ska ha ögonen öppna inför killar av den här typen. Det är INTE okej.)


Christian Grey - Behöver jag ens skriva något här?
50 shades-serien började ju som en överdriven version av Twilight, där författaren gjorde sig lite lustig över bl. a Edwards kontrollbehov och förstorade dem. Christian visar, uppenbarligen, många problem och tecken på att inte vara någon "snäll" partner. Och då menar jag faktiskt inte BDSM grejen, för om folk gillar sånt får de gilla sånt, men snarare sättet han gör saker på. Och det mest oförlåtliga med den här serien: Tjejen lyckas "bota" killen med hjälp av sin kärlek. Det där är bara fantasier, det händer inte på riktigt. Är man fast i ett destruktivt förhållande, kontakta en jour, skaffa hjälp - det blir inte bättre.

Lite kort då:

 • Han misshandlar Ana. "Det här är bara en del av BDSM, det är inte misshandel" - Jo, det är det. Inom BDSM ska båda parter vara överens och redo inför vad som kommer komma INNAN de gör det. De ska se framemot det. Absolut inte bara skriva på ett kontrakt, eller som i det här fallet: INTE skriva på kontraktet och INTE vara säker på vad hon vill och ändå gör han det.
 • Han tvingar henne till att göra sexuella saker hon inte är redo för.
 • Han behandlar henne annorlunda när de är ensamma och när de är bland folk.
 • etc. etc. etc. Läs hemsidan och jämför - ni kommer hitta mycket.


Edward Cullen - kontrollerande 
Här kommer många tjejers drömkille (och många andras hatobjekt) men jag förvånas över hur lite Edwards drag av kontrollbehov och våldsamhet påpekas. Fast det är klart: han är ju vampyr. Allt ursäktas väl då?
 • Edward väljer även han att sätta Bella på piedestal (ååååh, vad romantiskt....)
 • Han är OTROLIGT kontrollerande, hon får inte köra bil, hon måste äta mat då, hon måste göra si...
 • Han måste hjälpa henne hela tiden, och blir sur om hon tackar nej
 • ...Han attraheras av svaghet 
 • Han vill också gifta sig tidigt i relationen
Om ni vill höra lite mer (och mer påläst) information om det Edward kan den här videon rekommenderas:
Speciellt delen om Jacob. DÄR ser vi något som är fel på hög nivå.

Om ni själva tycker att ni känner igen några som helst utav tecknen skrivna här och har en dålig magkänsla om ditt eller någon du känners förhållande, eller bara är nyfiken på destruktiva förhållanden se denna:


De här böckerna kan så klart läsas och tyckas om, jag menar inte att dissa karaktärerna, alls! Jag vill bara att folk (speciellt tonårstjejer) ska vara lite mer aware av vad det är de läser. Media som böcker och film ger en ibland ideal och "messages" som kan vara missvisande. En man/kille som behandlar dig på det här sättet är INTE en drömprins, acceptera ingen skit!


3 comments:

 1. Jag vet att det här är två år för sent, men ändå :P Jag tycker det här var ett jättebra inlägg! Det är sjukt viktigt att tänka på det här när man läser! Det som fungerar i en bok fungerar inte alltid i verkligheten och saker som romantiseras i litteraturen (typ överbeskyddandehet) är inte något som man bör acceptera i ett förhållande. Jag kan bli så bestört över hur unga tjejer "förälskar sig" i Christian Grey och inte inser hur osunt hans och Anas förhållande är. Men å andra sidan var jag en av de som läste Twilight när jag var fjorton och tyckte det var det mest fantastiska jag någonsin varit med om, och idag är jag väldigt medveten om det här problematiken... Det beror nog helt enkelt mycket på i vilket klimat man lever i i övrigt, om man växer upp och fortfarande tycker att Edward är den perfekta pojkvännen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Och absolut, superviktigt, att man är medveten om det! Och ja, haha, jag var precis lika superförälskad i Twilight som du. Jag vet inte om det är tråkigt eller bra, men nu kan jag inte läsa sådana böcker på samma sätt längre. Typiskt exempel var Amanda Todds "När vi möttes" - hade säkert gillat Hardin för några år sedan. Nu tycker jag nästan bara att han är obehaglig.

   Delete