Tuesday, May 30, 2017

Swecon (Kontur) 2017!

Sisådär två dagar innan själva Swecon skulle börja upptäckte jag (via en kompis) att årets upplaga, Kontur, hölls i Uppsala. Med studentskivor och mera i samma veva hann jag inte gå mer än en dag, men vi prickade in lördagen med ett riktigt späckat schema och jag är verkligen supernöjd!


Programpunkten jag var mest taggad inför var förstås "Att skriva fantastik för barn och unga", som dessutom var öppen för allmänheten och inte bara con-deltagare. Medverkande var Anders Björkelid (Ondvinter), Christin Ljungqvist (Kaninhjärta och Vita Tigern), Mats Strandberg (Cirkeln), Sofia Falkenhem (illustratör, Monstret i natten tillsammans med Mats) och Henrik Fexeus (De förlorade, jag har inte läst något om honom men han är tydligen mentalist också vilket låter spännande).

Det var allt som allt en bra och rolig panel (även om jag önskat mer prat om skriv ;)) och författarna var så klart himla proffsiga. Allra roligast var nog att få lyssna på Christin Ljungqvist som ganska nyssens kom ut med sin Vita Tigern och vars blogg jag följt ett bra tag. 

Jag passade på att norpa åt mig (läs: köpa) ett ex av Vita Tigern och få det signerat nu när hon ändå var där. Himla fin bok är det trots allt!


Ibland dubblade alla intressanta programpunkter, och ibland var det lite lugnare så att man kunde gå och äta lunch/middag eller strosa runt i säljarrummen och titta på böcker mm utan ångest över att man missar något roligt. 

Programpunkterna vi gick på var:
 • "Vi" och "de": Konstruktionen av de Andra i Science Fiction (även om jag så här i efterhand kanske hellre prickat in "Russian Folklore and Fantasy" för att lyssna på Katherine Arden en gång till!)
 • Att skriva fantastik för barn och unga
 • Så gör vi för att få något skrivet!
 • Folklore, Fantasy and Retellings
 • Environmentalism and Speculative Fiction
 • Novellen och karaktärerna
 • Guests of Honor panel: On Worldbuilding


Överlag kan jag känna att ett ganska stort problem var låg kvalité på moderatorerna. Ofta kändes det som att de blev valda mer för sitt kunnande inom SF/Fantasy och desto mindre för deras talanger i att hålla diskussioner. 

Ett exempel var nog panelen "Environmentalism and Speculative Fiction". I beskrivningen handlade det om diskussion om environmentalism i sf/fantasy litteratur samtidigt som panelen "also discusses examples of eco-SF". Men helt ärligt blev det 35 min av rent boktipsande från panelens sida där alla frågor moderatorn ställde, i princip, handlade om "ja men den häääär grenen inom eco-SF då, har ni nåt exempel på deeeet?" eller att han själv försökte komma på namnet på egna exempel...

Sen ställde jag och en kompis varsin fråga i en annan riktning, för varken vi eller Christin Ljungqvist (som också var med och som var fantastisk!) verkade tycka det var särskilt givande. Varför slösa tid på det när man har tre författare att fråga saker om skrivande och idéer? Vad har man Google till liksom?!

Den bästa moderatorn jag fick chansen att lyssna på var Nahal Ghanbari (som var påläst, rolig, och i stort sett alltid styrde samtalet smidigt och bra).

"Så gör vi för att få något skrivet"-panelen

Bästa programpunkten var nog "Folklore, Fantasy and Retellings" med Siri Pettersen (Odinsbarn) och Katherine Arden (The Bear and the Nightingale, har inte läst men vill verkligen!!). Siri är OTROLIGT underhållande, speciellt tydligen i sällskap av amerikaner, haha. Jag lyssnade på henne i Guest of Honor-panelen också, men där spårade det nästan ur lite, vilket i och för sig var välkommet med tanke på att det började bli sent!

Diskussionen med Katherine Arden balanserade däremot jättefint mellan informativ och underhållande, så man fick massor av bra tips och intressanta tankar, kombinerat med magont ifrån skratt tack vare deras fantastiska kemi och villighet att bjuda på sig själva.


Siri Pettersen och Katherine Arden 


Swecon är då en primärt litterär konvention med fokus på science fiction och fantasy. Det är ju inte alls mina genrer direkt (med undantag för barn och ungdoms samt ung vuxen-litteraturen dårå), men helt ärligt var det jätteroligt ändå! Så om det visar sig att nästa Swecon arrangeras nära er, ta chansen och gå! Ett perfekt tillfälle att träffa författare (jag såg bl.a. Alex Haridi även om han inte deltog, och såg på instagram att Anna Ahlund var i krokarna, även om jag inte vet om hon var på själva Swecon).

Jag har aldrig varit på Bokmässan, så jag vet inte hur de jämställer sig publikmässigt, men jag kan tänka mig att Swecon har en mycket mer familjär och avslappnad känsla med lite mindre folk. Mer tillfälle att ställa frågor och kanske smyga fram och prata med folk alltså!

Sen den där "öppna famnen" som fantastik-fansen sägs ha, "där alla är välkomna" osv osv, vet jag inte riktigt om jag kände av till 100%. Jag kände väl kanske lite mer (i alla fall i vissa publikgrupper) att "alla som kan en massa om SF, framförallt klassiker är välkomna med öppna armar!". Men de är i alla fall trevliga, så kör på!


4 comments:

 1. Det där med moderatorer är ett problem, men grejen är att alla är frivilliga och ingen gör det här som ett yrke. Vi är inga journalister eller tv-presentatörer eller ens akademiker, de flesta av oss. För varje gång vi jagar moderatorer så kan vi bara hålla tummarna och hoppas att de kommer att göra jobbet bra. En del är naturbegåvningar, andra har ingen talang för det alls.

  "Öppna famnen" och "alla är välkomna", tja, det är nog så i de flestas huvuden, men sf-fans är som alla andra, en del är mer inkluderande och andra mindre. Vi är som folk är mest. Jag håller med om att det mest är en myt, det där. Men tanken är god! Tack för att du kom och kul att du hade roligt! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker att ni gjorde ett jättebra jobb! Hela programmet flöt på smidigt trots många simultana punkter och det fanns hela tiden massor av intressanta ämnen att välja mellan. Sen förstår jag förstås att allt är frivilligt och kvalitén varierande därefter, men eftersom det är ett inlägg med mina tankar (och lite tips samt förklaringar på vad man kan vänta sig, ur min synpunkt) kändes det viktigt att ta både +:en och -:en.

   "Öppna famnen" är faktiskt något jag läst om på många andra bloggar (t ex på Debutantbloggen förra året!) så det var väl en tes jag själv ville kolla upp (med en nypa salt förstås!) ;)

   Men tack för ett superbra event, både jag och kompisen kommer definitivt på Fantastika 2018!

   Delete
 2. Fasen, det där hade jag också velat gå på när det var så nära! Fast jag har inte någon koll alls på omvärlden just nu eftersom jag befinner mig i en härlig översättarbubbla. Vilket är fantastiskt mysigt. :) Men nästa gång kanske. Kramelur!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men åh, "härlig översättarbubbla" låter fantastiskt! Och du har alltid chansen nästa gång, då Swecon 2018 tydligen ska gå i Stockholm, så det är fortfarande i krokarna ;)
   Kramelur!

   Delete