Thursday, October 15, 2015

The Great Gatsby - F Scott Fitzgerald


"Can't repeat the past?" he cried incredulously. "Why of course you can!"

  He looked around him wildly, as if the past were lurking here in the shadow of his house, just out of reach of his hand.

Nick Carraway flyttar från västra USA till östra för att prova på något nytt i karriärväg. Huset han flyttar in i ligger mittemot kusinen Daisys (tvärsöver en stor vik) och bredvid... Gatsby. Han känner honom inte ännu, men vem känner inte till honom? Legenden, myten... men vem är egentligen mannen? Nick dras in mitt i en tragisk kärlekshistoria - flera, faktiskt - eller, som man också kan se det: rika människors fantasier.


Omdöme: Jag är nog en av få människor som inte sett filmen med DiCaprio från förra året, men nu har jag åtminstone läst boken. Inledningsvis hade jag en hel del fördomar om både intrigen och skrivsättet men i slutändan blev det nog en liten förälskelse även för min del.

Det jag tycker om mest av allt är hur en så pass episk berättelse (om man får säga så) samtidigt kan vara så simpel. Den är så kort, så studsig, och ändå känns den så lång och fyllig. Fitzgerald gick in med kaxigheten hos en tidlös tegelstensklassiker och gick ut... med känslan av just det. Fast i behändig storlek.

Jag tycker också att det är otroligt häftigt hur både storyn och karaktärerna lyckas vara ihåliga och komplexa på samma gång. Fitzgerald lyckas så väl med att beskriva den amerikanska drömmen och tomheten i ordet "success" och i människan själv. Att han dessutom lyckas göra allt det på en oerhört liten spelplan - ja, jag är imponerad.

Betyg: Den här boken kommer jag komma tillbaka till många gånger i jakt på inspirationskickar. Det finns så mycket intressant att titta på, både i innehåll och form. Väl värd sin klassikerstatus och härliga - om än korta - lässtund.

The Great Gatsby

2 comments:

  1. Tyckte att den här var otroligt bra. Tror även att jag kommer att återkomma till den vid tillfälle.

    ReplyDelete