Wednesday, February 20, 2013

Forgotten - Cat PatrickHandling: Klockan 04.33 varje dag så töms London Lanes minne. Hon glömmer allting som hänt tidigare under dagen; vilka kläder hon hade, vad hon lärde sig i skolan, alla samtal hon haft. Men på det stora hela har hon ändå klarat av att leva ett någorlunda normalt liv, tack vare det faktum att hon kan minnas framtiden. Hon för dessutom en loggbok för varje dag, så att hon påminner sig själv om de viktigaste delarna av det förflutna.

En dag händer dock något märkligt - London möter en kille som hon inte kan minnas från framtiden alls, men hon träffar honom ändå nästan varje dag. Samtidigt som hon träffar honom dyker dessutom ett mystiskt framtidsminne upp som hon aldrig sett tidigare. Men vad betyder det egentligen?

Omdöme: Jag såg att den här boken har fått väldigt blandade betyg på Goodreads. Ungefär 50/50 mellan ca 2 stjärnor och alla fem. Jag skulle gissa att det hela beror lite på hur trovärdig man kräver att storyn ska vara (alltså inte då "det måste kunna hända i verkligheten!" utan mer man måste kunna förklara det osv, osv) Forgotten har nämligen en del små luckor som borde ha förklarats bättre, t. ex varför Londons minne fungerar som det gör och hur det gick till. Visst, om man tänker på det som om det hänt på riktigt skulle man kanske aldrig få veta, men i en bok känns det som om det borde ha blivit uppklarat.

Angående omslaget så finns det ganska många olika versioner och min bok såg inte ut så här, men den här covern reflekterade verkligen historian bra med det bortglömda förflutna och den mer framstående framtiden.  När det gäller London som karaktär kan jag ju börja med en sak: jag älskar hennes hår (precis som Luke), för jag har alltid varit svag för rött hår... men hon har en bra berättarröst, vilket som är anledningen till att man inte stör sig alltför mycket på de gångerna hon fattar dåliga beslut, något som jag ofta gör i den här typen av böcker. Jag gillar också konceptet med att hon "minns" framtiden osv, det var ganska häftigt. Luke förbättrade också det hela ett snäpp, för det var väldigt gulligt när hon blev förälskad i honom på nytt igen varje dag. Det var nästan som om mitt eget hjärta också bultade lite hårdare varje gång hon fick se honom "för första gången".

Luke som karaktär gillar jag, för han är gullig, javisst, för all del, nästan en drömkille. Men han känns också trovärdig, som om jag lika gärna skulle kunna träffa någon som han när som helst om jag bara har lite tur. Sen finns ju Londons bästa kompis, Jamie, som hon bråkar med i största delen av boken. Och ja (MINDRE SPOILER!) hon löste ju problemet med läraren till slut, men de hade ju värsta bråket över det. Jag hade inte försökt stoppa det sådär som London gjorde eller ha berättat om vad som väntade, utan låtit det ha sin gilla gång. Men jag vet inte, jag kanske bara är okänslig? (Slut på spolier.)

Jag tycker att Londons "note's" var lite otydliga, för de var skrivna som "det här måste du komma ihåg att göra!" men de var väl egentligen minnen/en summering av gårdagen? Väldigt luddigt, det där... Sen måste jag säga att jag vill klaga lite på sista fjärdedelen av boken. Först blev det konstigt ospännande-fast-det-skulle-vara-spännande (om det bara är framtidsvisioner blir det ju inte direkt action, det händer ju inte på riktigt ens i boken...) och sen tog det bara slut och man fattade inte vad som hände med framtidsvisionen. Ändrades den eller? Vad händer med Luke och London i framtiden? Annars gillar jag att det bara är en bok, det hade nog blivit för mycket som en serie.

Betyg: Jag gillar faktiskt den här boken, även om den är lite ologisk på vissa ställen och klimaxet kändes mer som uppbyggnaden till actionen än den faktiska actionen (lite antiklimax med andra ord, men det störde inte direkt). London och Luke är riktigt gulliga tillsammans och det blir aldrig segt eller något. 4.5 av 5.

Rekommenderas till folk som gillar YA men som är lite trötta på när det är för mycket "Paranormal" i Romance:n. Rekommenderas inte till folk som är petiga med trovärdigheten.


Forgotten av Cat Patrick. Forgotten. Svenska översättningen: När jag vaknar finns du inte

1 comment:

  1. Det är en bok från Discworld serien, är du intresserad av den? Har nämligen tänkt att byta bort den..

    ReplyDelete