Wednesday, February 13, 2013

Du glömde säga hej då - Sarah Dessen


Handling: McLean är expert på att flytta och börja om på nytt. Hennes pappa jobbar som kockkonsult och under de senaste två åren har de flyttat fyra gånger. I varje stad har McLean dessutom skaffat sig en ny personlighet, alla varianter av sitt mellannamn Elisabeth. När McLean och hennes pappa flyttar till Lakeview är hon beredd att börja om från början igen, men utan att hon vet riktigt hur eller varför lockar staden fram hennes riktiga jag.

Men vem är McLean egentligen? Tillsammans med sina nyfunna vänner tvingas hon ta tag i sitt liv, men det är mycket som är på gång. Efter sina föräldrarsskilsmässa har McLean och hennes mamma ett minst sagt ansträngande förhållande och hon är inte säker på om hon verkligen vill ändra på det. Samtidigt har hon sin tankspridda pappa att ta hand om och hans nya restaurang är ett kaos. Sen finns förstås den där söta killen Dave i grannhuset, men klarar McLean verkligen av ett förhållande i röran som är hennes liv?

Omdöme: Äntligen har det hänt. Jag har sett Dessen böcker i händerna på ca 85% av tjejerna i min klass det senaste året. Och det känns verkligen konstigt, för många av de läser knappt några böcker alls, men här hade vi en författare som nästan alla utom jag verkar ha läst av. Nu har det i alla fall blivit en ändring på det.

Jag gillar verkligen idén med McLean och alla hennes olika personligheter, men det står inte så mycket om dem i boken. Istället handlar den om att hitta hem och att våga vara sig själv. McLean har därför väldigt färgstarka kompisar med klara personligheter, vilket som bara är roligt. Dave är såklart en av mina favoriter, för även om han kanske inte världens mest underbara eller speciella så är han ju helt klart värsta drömmen i jämförelse med de flesta killar man själv känner. Han var  smart, rolig och gullig.

Början på Du Glömde Säga Hej Då är lite seg, men det var inte oöverkomligt. Slutet var i och för sig inte heller någon favorit, tyckte det gick lite för fort och blev lite luddigt, men mitten var ju värt det. Idén med den lilla modellstaden som McLean och hennes kompisar bygger tillsammans är också gullig. Jag skulle nog inte ha något emot att få vara med och jobba på något sånt själv. Annars älskar jag McLeans namn, hon är döpt efter en basketscoach hennes pappa avgudade. Coolt, tycker jag i alla fall.

Jag förstår verkligen vad folk menar när de säger att Sarah Dessen skriver "feelgood-böcker" och jag håller med. Du Glömde Säga Hej Då är mysig och man följer lätt med McLean och hennes "resa" mot att hitta sig själv. Boken handlar också lite om osäkerhet och små saker som stör nästan utan man märker det men som man lätt kan fixa, egentligen. Men också om  andra chanser.

Betyg: Jag vet inte hur jag ska beskriva den här boken annat än som mysig, för det var den. Rekommenderas till de flesta (ärligt talat) tjejer som vill läsa en kärleksstory som utspelar sig i vardagen. 4 av 5.

Du glömde säga hej då av Sarah Dessen

1 comment: