Thursday, May 23, 2013

Naomi & Elys Kyssförbudslista - Rachel Cohn & David Levithan 
Framsidan som jag inte direkt gillade och baksidan jag verkligen gillade.


Handling: Naomi och Ely har varit bästa vänner sedan för alltid. Eller, det är inte en tillräckligt bra beskrivning. De är så nära varandra man kan komma, i fullständig samklang. Det är i alla fall vad de tror, men det är inte alltid så lätt att veta exakt vad den andra tänker. Med en liten lögn lyckas fler lögner och en massa missförstånd smyga sig in i deras tvåsamhet. Till slut tvingas de inse att saker kanske inte alltid kommer att förbli vad de varit.

För Naomi tror att Ely kommer bli hennes första. Ely blir kär för första gången i en kille han absolut inte borde kyssa. Och Kyssförbudslistan verkar plötsligt ha fått gråzooner. Vad är det som hänt?

Omdöme: Första gången jag försökte läsa den här boken gick det inte alls. Jag tror det berodde på Naomis "röst", för ikoner och symboler istället för ord kan vara roliga, men de förstör flytet i texten. Ärligt talat tycker jag att de passar bäst i barnböcker. För visst, det var en fräsch ny grej, men som sagt, det tog för mycket tid att försöka lista ut vad de menade för att det skulle bli bra.

När man kom över den första förvirringen och hoppade till nästa karaktär började boken ta fart på riktigt. Man kan kanske tycka att det blir rörigt med så många karaktärer, vem som är vem och hur de passar in i historien osv, fast så var inte fallet med Naomi & Elys [...]. Man kan verkligen känna planeringen bakom valet av perspektiv och alla viktiga karaktärer får chansen att beskriva just deras del av Naomi och Elys historia vid något tillfälle.

Det jag gillar bäst med den här boken är ansträngningarna med karaktärernas olika berättarröster som speglar deras personligheter. T. ex Naomi, den unika, coola storstadsmänniskan som tänker i små bilder (tanken uppskattades i alla fall!) eller musikälskaren Gabriel som har en låt för alla tillfällen. Den jag tyckte mest om var dock Robin (♂) som visserligen bara fick c.a sex sidor men som ändå visade hur mycket omsorg de lagt ner i de olika rösterna. Man märker verkligen hans smått hypat förvirrade konstnärlighet och hans kärlek till att bli hög i hans kapitel. 

Sist men inte minst, älskade verkligen den lilla referensen till Nick & Norah i boken. Nu är jag sugen på att leta upp Dash & Lilly [...] och kolla om den också har nått i den stilen, ibland är det mysigt när författare knyter ihop berättelser på samma ställe utan att överdriva det. Till exempel som Sarah Dessen och Katarina von Bredow. Mums!

Betyg: Inte den bästa av David Levithan, men fortfarande riktigt rolig och härlig och... New York-ig. Om man älskar the big apple är det bara att leta upp någon David Levithans bok för nästan alla utspelar sig där och han beskriver staden på ett så underbart sätt.

Naomi & Elys Kyssförbudslista

No comments:

Post a Comment