Tuesday, September 17, 2013

Insurgent (Svenska) - Veronica Roth

Handling: Efter simuleringen i slutet av Divergent är De tappra delade i två halvor, de som är lojala mot falangen och så förrädarna som slagit ihop med De lärda. Tobias och Tris försöker själva skapa sig en uppfattning över vad som hänt och vad som behöver göras. Vem har egentligen rätt och vem har fel? Vad är det Jeanine från De lärda planerar? Och kan de lita på någon överhuvudtaget, ens varandra?

Omdöme: Tris som karaktär är kanske lite jobbigare i den här boken. Hon är uppslukad av sina skuldkänslor och lyckas på något sätt mota bort alla andra. På ett väldigt realistiskt sätt så sätts Tris och Tobias kärlek på prov under de hårda förhållandena  som gäller för att kunna hålla sig vid liv. Kampen i den här boken står egentligen mellan De lärda, De osjälviska och De falanglösa. På alla sidor har både Tris och Tobias bekanta som de känner olika saker för. Kärlek, vänskap, hat. Även om de är kära och vill göra allt tillsammans kan de inte alltid tänka i perfekt samförstånd. En enkel vit lögn blir lätt ganska stor.

Jag tycker om hur realistiska karaktärerna blir i den här boken. De kanske inte är som man vill att de ska vara, perfekta på det sättet som i Twilight när man alltid tycker om dem, utan de blir trötta och irriterade. Man märker tydligt hur kriget mellan falangerna påverkat alla på olika sätt och  under vissa tillfällen tycker man inte ens om vissa av ens tidigare favoritkaraktärer längre. För de är arga och impulsiva och gör inte alltid det mest heroiska eller omtänksamma eller smartaste valet. Det blir så mänskligt på något sätt. Riktigt, riktigt bra av författaren. För även om karaktärerna är lite i obalans på det sättet så är själva historian riktigt stark. Man kan liksom inte sluta läsa, vad som än händer, för allt är så himla bra. Fast det är hemskt och jobbigt och inte går som man vill.

Något annat jag verkligen gillar med den här boken var "twisten" (om man får kalla det så) i slutet. Tänker inte säga något för att spoila för er som inte läst, men det fick mig verkligen att tycka om Roth som författare ännu mer. Hon tog sin idé och sitt koncept, som är bra, likt många andra författare i den här genren. Men sen tog hon det hela ett steg längre. Ska bli ruskigt spännande att få se vad som händer i tredje och sista boken säger jag bara, längtar redan!

Betyg: För er som också älskade Divergent kommer det kanske inte som en överraskning att jag tycker den här är så himla himla bra. Dock blev den kanske lite för känslomässigt tung på vissa ställen för att nå upp i nivån som ettan, men den var för all del absolut inte dålig. För er som inte ens läst Divergent - gör det nu! 5 av 5. 


...PST! Ni har väl inte missat att Divergent ska bli film?
Insurgent

No comments:

Post a Comment