Friday, September 6, 2013

En Varm Vinter - Christina Wahldén

Handling: Alex upptäcker ungefär tre veckor innan skolstarten att båda hennes föräldrar bestämt sig för att dra iväg och upptäcka världen - åt olika håll. Ensam i Sverige vill hon inte vara, så hon tänker försöka sig på samma sak som sina föräldrar. Ett eget äventyr. Med alla sina sparpengar köper hon flygbiljetter till Australien för ett halvår, utan att fråga någon om råd eller hjälp. Kommer hon kunna hitta sig själv på andra sidan jorden?

Omdöme: En så himla modig sak att göra! Att bara dra till Australien ett halvår, det är något riktigt stort det. Hushålla på pengarna, försöka skaffa jobb, hålla sig säker... wow, wow, wow. Den delen av boken fångade mig väldigt mycket. Tyvärr var jag inte överförtjust i berättarstilen, speciellt inte dialogerna som ibland blev lite krystade. Karaktärens tankegångar och reaktioner på vissa saker känns också lite stela ibland, men själva historien var riktigt trevlig.

Det märks att författaren är intresserad av Down Under, för hela boken är lite som en sorts turistguide inflätad i en mysig historia om en svensk tonårstjej som försöker bli hippiesurfare (typ). I annat fall kanske det hade irriterat mig men nu var det mest intressant. Det kändes som om man fick ut mer ur boken än bara läsupplevelsen. Enda störningen på den fronten var minimal och bestod av inblandningen av engelska fraser m.m. i dialogerna här och där. Vet inte vad det är, men det kändes väldigt fejk för mig på något sätt, gillar det inte riktigt.

Alex är en trevlig huvudperson, väldigt svensk och balanserad. Jag tyckte om hennes sätt att resonera kring och tackla problem. Och jag är såååå oändligt avundsjuk på henne för att hon träffar Ed. Önskar verkligen att det var jag, som vågade åka till Australien (eller USA eller England) om ett par år och träffar en söt kille. Det kändes som ett väldigt verkligt och nära förhållande, som om det är något som kan hända. Najs, najs, najs!

Betyg: Positivt överraskad, inte en favorit direkt, men riktigt mysig. Rekommenderas starkt till de mellan tolv och femton, men även lite yngre (jag läste "överåldriga" böcker när jag var liten - Austen när jag var tio till exempel). En typ av svensk ungdomsbok som inte följer Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck-mallen men som ändå har en härlig feelgood-touch. Kanske något för föräldrar att satsa på i julklapp om ett par månader för sina yngre tonårsdöttrar? 4 av 5.

En Varm Vinter

1 comment:

  1. Jag skulle oxå vilja dra till Australien bara sådär ;)

    ReplyDelete