Saturday, June 22, 2013

Blunda och Hoppa - Sarah Dessen


Handling: Remy har aldrig trott på kärlek. Enligt henne följer alla förhållanden ett exakt schema och sen är de över. Därför vet hon exakt när det är dags för nästa steg, varesig det är första kyssen, första familjeträffen... eller dags att göra slut. När hon dumpar sin pojkvän Jonathan önskar hon sig en kort sommarflirt innan hon äntligen börjar på sitt drömcollege och kan lämna sitt gamla liv bakom sig. Dexter, en gänglig sångare i ett band, är mer en villig att bli den  där flirten. Han är väldigt långt från Remys idealkille men värre än så; han verkar inte ha någon aning om reglerna. Plötsligt blir schemat väldigt luddigt, vad hände egentligen med alla Remys krav och gränser?

Omdöme: Det jag verkligen älskar med Dessen är hennes tjejkaraktärer. De är så otroligt praktiska och starka, vet exakt vad och hur man ska göra saker. Ta hand om bokföringen, förhandla med kunder och bilförsäljare, planera bröllop, fixa slutbetygen... de klarar allt. Det är så långt ifrån mig själv som ibland kan få ångest över små saker som att betala och beställa på restauranger. Samtidigt är de väldigt lika mig själv och många andra på andra plan. De oroar sig också över sin första kyss, eller vad en kille tycker om dem, eller hur det faktiskt känns att vara kär. 

När jag läst andras recensioner på den här boken har jag mest hört en massa kärleksförklaringar till Dexter. Sedan en  del som tyckte att det här var Dessens sämsta bok hittills (men fortfarande riktigt bra!) för att de tyckte Remy var gnällig och en riktig bitch. Det var ungefär vad jag väntade mig när jag började läsa boken. Och alltså, jag gillar Dexter han är riktigt gullig och jag skulle gärna ha honom till pojkvän, men jag ÄLSKAR Remy. Hon är en av mina absoluta favoritkaraktärer och definitivt bästa av Dessen. Det beror kanske på hur komplett jag kan känna igen mig i henne samtidigt som jag står och bländas över hur briljant hon är på saker jag tycker är skitsvåra. 
    Visst, jag fattar att hon kanske inte är karaktären man drömmer om när man plockar upp en bok om kärlek och älskar man Dexter hatar man väl en massa beslut hon gör... men jag förstår henne, hela tiden. För mig blir hon mycket verkligare för att hon har svårt att våga ta chansen, för att hon ibland hellre safe:ar. Hon är inte en bitch, bara en tonårstjej. 

Att det här är min absoluta favoritbok av Dessen beror inte bara på att jag älskar Remy och att Dexter är urgullig. Jag gillar också hur tidigt kärleken kommer in i boken, mycket tack vare Dexters målmedvetenhet i alla situationer. Han vågar ta första steget och göra det med bravur. Han vågar också göra bort sig. Resultatet blir att relationen utvecklas mycket under förhållandet istället för innan förhållandet och man får veta mer om hur det är att vara tillsammans, alla vardagsdetaljer och små interniteter och blir inte bara lurad till ett opersonligt happily ever after.

Karaktärerna runt omkring Remy och Dexter är som vanligt häftiga, roliga, unika och verklighetstrogna. Det är deras respektive kompisgäng, Remys jobbarkompisar och så hennes familj. Det finns många små detaljer jag gillar där, främst bandmedlemmarna och Remys familj. Mammans draperi hon hade när hon skrev till exempel. Och hunden Monkey kan man ju inte låta bli att älska, fast jag är glad att jag slipper känna andedräkten!

Betyg: Ett roligt, varmt och kärleksfullt sommarpaket med karaktärer som trillar rakt in i hjärtat på dig, varesig det är en klumpig rocksångare som nynnar om potatis eller en hårt arbetande tjej och hennes ovanliga familj. Bästa Dessen hittills, rekommenderas till alla som vill ha en somrig feelgoodroman. 5 av 5. 


2 comments:

  1. Sv: Förstår verkligen den känslan :( Det är som när jag läste The Perks of Being a Wallflower och inte alls förstod vad alla tyckte var så bra med den :/

    ReplyDelete
  2. Sv: Alltså har inte läst någon av böckerna på engelska så kan inte riktigt säga vad jag tycker om översättningen, men jag hittar inga större fel i den i alla fall :) Det är något litet ibland tror jag som jag har lagt märke till, men inget som stör :)

    ReplyDelete