Saturday, May 30, 2015

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks - E. Lockhart

Men när Frankie frågade Mr Sutton vad de hade skrivit i den skrattade han och skakade på huvudet. "Om jag avslöjar det är det inte mycket till hemlighet, eller hur?
  "Men ni berättar ju om sällskapet", sa Frankie, "så hur hemligt kan det vara?"
  "Hemligheter blir mäktigare om folk vet att man har dem", sa Mr Sutton. "Man visar en liten, liten del bara, och resten behåller man för sig själv."

På den prestigefulla Alabasters internatskola finns ett hemligt sällskap som Frankie Landau-Banks pappa en gång varit med i. Det är inget hon tänker på, förrän hon lär känna sällskapets nutida medlemmar... och upptäcker att dörren till gemenskapen i sällskapet är stängd för henne. Eftersom hon är kvinna. Men det är inget som stoppar en hjärna som hennes.

Omdöme: Vilken bok! Det här var precis vad jag behövde läsa just nu, något smart och fräscht och roligt. Originellt. I Den ökända historien om Frankie Landau-Banks får man en delikat blandning av humor, sockersöthet och en knivskarp ambitiös hjältinna.

I en blurb om Den ökända historien... (har jag för mig, kan inte hitta den i efterhand) skrevs det att boken smög in feminism och att alla tjejer därför borde läsa den. Jag tycker tvärtom att feminismen är nästintill övertydlig, men att det är bokens styrka. Lockhart har verkligen framfört sin kritik mot normer och konventioner på ett enastående och underhållande sätt och därför tycker jag nog att alla borde läsa den, punkt.

Jag älskar världen som skapas på internatskolan, den som är precis som verkligheten men blir lite-lite uppskruvad när Frankie kommer in i bilden. Det får verkligen fram poängen och på ett väldigt underhållande sätt. Plus att internatskolor? Älskar att läsa om dem. Miljön blir så magisk eftersom hela elevernas värld blir just skolområdet.

Förutom det här med feminism, att Frankie (förstås) är en otroligt underhållande och imponerande huvudperson, fanns det också andra små saker jag tyckte om. Begreppet panoptikon som jag haft i tankarna ofta på senaste tiden, Frankies ordlekar, hyssen som utförs... och det intressanta men lättförstådda sätt Lockhart förklarade härskartekniker och maktspel på.

Betyg: Det första jag gjorde när jag läst färdigt sista sidan var att ringa min bästa vän och säga "DU BARA MÅSTE LÄSA DEN HÄR BOKEN!" och hon, som egentligen pluggade inför examensprov, tänkte läsa ett kapitel men fastnade med den hela natten. Ungefär så skulle jag nog också vilja rekommendera den till dig som läser det här.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

10 comments:

 1. Alltså guuud vad jag är avundsjuk på alla som redan fått läsa den! Jag vikl också!! Alltså cirka ALLA verkar ju älska, måste verkligen få tag på den snsrt... och haha, undrar hur provet gick sen ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hon är smart så det gick nog bra ;) Men ja, läs den! :D

   Delete
 2. Jag måste läsa den här. Har inte hört om någon som inte tycker om den!!
  SV: Åh tack Amanda! :D <3 Och ja, vi skulle verkligen kunna träffas! Du har ju the inside scoop på alla bra bokhandlar och andra trevliga ställen ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoppas bara den inte överhajpas för dig! Men det tror jag inte :)

   Vore superkul, ska försöka summon så mycket Uppsalainfo som möjligt!

   Delete
 3. Vad kul att se att du gillade den så mycket. Jag har precis köpt den på engelska, och blev ännu mer sugen på att läsa den efter din recension. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den här översättningen var faktiskt riktigt bra (och svenska omslaget är i min mening snyggast:)) men det är ju alltid bäst att läsa böcker på originalspråk. Hoppas du tycker om den, roligt att höra!

   Delete
 4. Åh, jag läste boken för någon (några?) vecka sedan OCH ÄLSKADE DEN PRECIS LIKA MYCKET SOM DU! Himla bra bok det där.

  ReplyDelete